Vadičep

S Vikipedije, slobodne enciklopedije
Obični vadičep

Vadičep je alatka koja se koristi za vađenje čepova iz vinskih boca. Obični vadičep sastoji se od metalne spirale koja je pričvršćena za dršku. Drška se pritišće i okreće dok spirala dovoljno dukobo ne uđe u čep, nakon čega se vertikalno povlači kako bi se čep izvadio iz flaše. Drška je najčešće napravljena od drveta, a može sadržavati i dodatne poluge kojima se pojačava snaga koja može da se primeni na čep.

Vrste[uredi | uredi izvor]

Krilo vadičep[uredi | uredi izvor]

Krilo vadičep

Krilo vadičep, koji se još naziva i „leptir vadičep“ ili „anđeoski vadičep“, sadrži dve poluge na suprotnim stranama spirale. Ove poluge podsećaju na krila, po čemu je ova vrsta vadičepa i dobila ime.[1] Kada se spirala pričvrsti uz čep, potrebno je samo povući dve poluge prema dole kako bi se čep izvadio iz flaše.

Ova vrsta vadičepa izumljena je 1939.


Kelnerski vadičep[uredi | uredi izvor]

Kelnerski vadičep

Kelnerski vadičep se može sklapati kao džepni nožić, a ime je dobio zbog popularnosti kod osoblja u restoranima i barovima. Na jednoj strani njegove drške nalazi se oslonac koji se postavlja na ivicu grlića flaše. Kelnerski vadičep obično ima i nožić kojim se uklanja folija ili kapica koja pokriva čep vinske flaše.[2]

Izumio ga je Nemac Karl Vinke 1882.[3]


Vadičep sa šiljcima[uredi | uredi izvor]

Vadičep sa šiljcima

Ova vrsta vadičepa nema spiralu, nego dva paralelna šiljka. Šiljci se stavljaju između čepa i grlića flaše, što omogućava da se čep izvadi neoštećen.[1]



Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Anatomija vadičepa, Poljoprivreda.info, 12. 10. 2006.
  2. ^ Vadičep:Korak do mirisnog vina, enterijer.ba,
  3. ^ winepros.com.au. The Oxford Companion to Wine. „corkscrew”. Arhivirano iz originala 27. 02. 2009. g. Pristupljeno 04. 09. 2013.