Ђорђе Лазић-Ћапша

С Википедије, слободне енциклопедије
Ђорђе Лазић-Ћапша
Ђoрђе Лазић, Ћапша 2013, године
Лични подаци
Датум рођења(1954-08-29)29. август 1954.(69 год.)
Место рођењаСремски Карловци, ФНРЈ
Ђорђе Лазић Ћапша, биста Митрополита Стевана Стратимировића у парку алеји великана у Кулпину од 2013. године
Ђорђе Лазић Ћапша, биста Георгија Бранковића у парку алеји великана у Кулпину од 2013. године

Ђорђе Лазић Ћапша (Сремски Карловци, 29. август 1954)[1] српски је вајар и сликар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у Сремским Карловцима и потиче из старе карловачке породице која се доселила ту за време сеобе Срба. Основно образовање је завршио у Сремским Карловцима а у Новом Саду је завршио средњу машинску школу и Академију уметности вајарски одсек у класи професора Милун Видића (1986. године) Члан СУЛУВ-а је постао 1986. године, почетак излагачке делатности 1982. године и био је председник СУЛУВ-а од 19921995. године и у том својству покренул је лист, информативни билтен ове асоцијације. Заједно са Жарком Димићем је основао Културни центар „Карловачке уметничке радионице“ а заслужан је и за обнављање Карловачке колоније која од 1993. године делује под називом Подуневска ликовна колонија. Учествовао је 1994. године у стварању Сремскокарловачке ликовне колоније акварела и цртежа, следећи тиме традицију Прве цртачке школе Срба која је у Карловцима постојала од 1809. до 1849. године Графички обликује и ликовно уређује часопис Кругови и сва издања Културног центра. Ликовно је осмислио маркетиншка решења за Сеобе Срба 1990. године. и 150 година Српског народног покрета и 300 година Карловачког мира 1999. године.

Своја уметничка дела скулптуре и слике представио је на двадесет самосталних и многобројним колективним изложбама. Црпећи информацију из вековног живота у Војводини, своје скулптуре ствара из земље, дрвета, плеве, трске и природних пигмената уз помоћ воде и ватре као технолошких елеманата.

Добитник је награде Карловаца за 1997. годину за стваралачки рад вајарства и сликарства као и за свестран развој ликовне уметности у Карловцима. Ђорђе Лазић- Ћапша је изузетан пејзажиста можда најбољи у генерацији. То умеће чини његов пејзаж у акварелу.

Добитник је „Златне значке“ коју додељује Културно просветна заједница Србије и Министарство вера и дијаспора Републике Србије за 2012. годину за дуготрајан допринис у ширењу културе.

У избору веб часописа за савремену ликовну уметност „Арт Магазин“ изложба „Рађање простора“ проглашена је за најбољу изложбу у 2006. години на подружију Србије.

Ликовну поетику Ђорђа Лазића-Ћапше обрадила је и Телевизија Војводине редакција докумантарно образовног програма и снимљен је филм „Грађење“ аутора Светлане Парочки. Филм је награђен на више међународних фестивала.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Đorđe Lazić”. Hronologija izlaganja skulpture u Srbiji (на језику: српски). 2021-12-09. Приступљено 2024-01-28. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]