Јакопо Рикати

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јакопо Рикати

Јакопо Рикати
Јакопо Рикати

Општи подаци
Датум рођења 8. мај 1676.
Место рођења Венеција (Италија)
Датум смрти 15. април 1754.
Место смрти Тревизо (Италија)
Рад
Поље математика, механика, хидраулика
Институција Универзитет у Падови
Познат по Рикатијева једначина

Гроф[1] Јакопо Франческо Рикати (итал. Jacopo Francesco Riccati; Венеција, 8. мај 1676Тревизо, 15. април 1754) био је италијански математичар.

Рикати је уписао студије права на Универзитету у Падови, али се, на наговор Стефана дељи Ањелија[2], по стицању дипломе 1696. године, преоријентисао на изучавање математике.

Захваљујући великом броју дела везаних за анализу, а посебно диференцијалне једначине, врло брзо је стекао углед код својих савременика. У својим радовима бавио се смањивањем степена диференцијалних једначина и сепарацијом променљивих, а данас је познат по тзв. Рикатијевој једначини, диференцијалној једначини облика

 y'= P(x) + Q(x)y +R(x)y^2

коју је детаљно проучио и за коју је дао решења у неким посебним случајевима, иако је такав облик једначине био познат још Јакобу Бернулију.

Рикатијеви синови наследили су његове таленте. Винченцо Рикати предавао је математику на Универзитету у Болоњи пуне три деценије, Ђордано Рикати је био признати математичар и архитекта, а Франческо Рикати је писао о примени геометрије у архитектури.

Извори[уреди]

  1. ^ Енциклопедија Британика, издање 1911. године, Приступљено 4. 5. 2013.
  2. ^ Пројекат Галилеј, Приступљено 4. 5. 2013.

Спољашње везе[уреди]