Јарослав Черни

С Википедије, слободне енциклопедије
јарослав черни
Лични подаци
Датум рођења(1909-03-01)1. март 1909.
Место рођењаСарајево,  Аустроугарска
Датум смрти29. децембар 1950.(1950-12-29) (41 год.)
Место смртиБеоград, Социјалистичка Република Србија НР Србија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНР Југославија
Професијахидротехнички инжењер

ОдликовањаОрден рада са црвеном заставом

Јарослав Черни (Сарајево, 1. март 1909Београд, 29. децембар 1950), хидротехнички инжењер и пионир послератне електрификације у Југославији.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен 1. марта 1909. године у Сарајеву. Његов отац био је Чех и око 1890. године се доселио у Босну, где је као градски инжењер у радио у Сарајеву. Јарослав је основну школу и гимназију завршио у Сарајеву, а 1927. године је отишао на студије у Праг. Дипломирао је 1933. и вратио се у Сарајево, где се запослио у сарајевском водоводу.

У току окупације Југославије, 1942. године су га ухапсиле усташе и отерале у логор Јасеновац, где је остао до краја рата. После ослобођења земље, вратио се у Сарајево и радио у Хидротехничком одсеку Министарства грађевина Народне Републике Босне и Херцеговине. Године 1946. постао је руководилац хидротехничког пројектантског бироа у Сарајеву, где ради на пројектима многих важних хидротехничких објеката - хидроелектрана, водовода, мелиорација.

Године 1947. је премештен у Савезни Хидробиро, у Београд и ускоро постаје његов директор. Убрзо потом, долази до реорганизације Хидробироа и формира се „Хидроелектропројект“, велика централна организација за пројектовање хидроелектрана и истражне радове. „Хидроелектропројект“ је под руководством Јарослава Черног, пројектовао прве велике хидроелектране - Зворник, Маврово, Јабланица, Власина, Винодол и др.

После реорганизације електропривреде постаје генерални инжењер за пројектовање хидроелектрана Дирекције за електрификацију Савета за енергетику и екстрактивна индустрију и шеф експертске групе.

Умро је 29. децембра 1950. године у Београду и сахрањен је у Алеји народних хероја на Новом гробљу.

Добитник је више награда и признања, међу којима су Орден рада првог реда и награду Савезне владе за 1949. годину. Његово име носи Институт за водопривреду „Јарослав Черни“, као и улице у Београду и у Сарајеву.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Институт за водопривреду "Јарослав Черни" АД (https://www.jcerni.rs)