Јаша Томић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За друго значење, погледајте чланак Јаша Томић (вишезначна одредница).
Јаша Томић

Пошаљи фотографију

Биографија
Датум рођења 23. октобар 1856.
Место рођења Вршац (Аустријско царство)
Датум смрти 22. октобар 1922.
Место смрти Нови Сад (Краљевина СХС)

Јаша Томић (Вршац, 23. октобар 1856Нови Сад, 22. октобар 1922) је био новинар, политичар и књижевник.

Студирао је медицину и књижевност у Бечу и Прагу, али га је политичка борба одвукла са студија. Оснивач је групе тзв. вршачких социјалиста. Године 1884. постаје уредник „Заставе“ и Милетићев наследник у Српској народној слободоумној странци, која ће ускоро добити назив Радикална странка (1891). Књижевни историчари наводе да његова литерарна дела представљају покушај обраде политичких теза, које су у првом периоду имале социјалистичку, а касније грађанско-радикалну садржину.

За време првог и Другог балканском рата био је војни извештач за часопис Застава, а касније је из тих извештаја написао три одлично прихваћене књиге. Јаша Томић је 23. децембра 1889. (4. јануара 1890. по новом календару) убио политичара Мишу Димитријевића, због новинарских полемика које су добиле лични карактер.

Споменик Јаши Томићу у Новом Саду, рад Александра Зарина

Био је један од најугледнијих Срба на Народној скупштини, која је у новембру 1918. донела одлуку да се Банат, Бачка и Барања прикључе Краљевини Србији. Умро је у Новом Саду 1922. године.

Током свог рада у скупштини у Новом Саду 25. новембра 1918. године залагао се за директно уједињење Војводине са Краљевином Србијом, што је било супротно идејама појединих политичара да уједињење Војводине у Краљевину СХС иде преко Загреба и државе Словенаца, Хрвата и Срба. На овој скупштини учествовала је и његова жена Милица Томић (1859—1944), ћерка Светозара Милетића.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]