Јаши

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јаши
рум. Iaşi

Iasi cultural palace.jpg
Палата културе у Јашију

Грб
Основни подаци
Држава Застава Румуније Румунија
Округ Јаши
Становништво
Становништво (2007.) 315.214
Географске карактеристике
Координате 47°09′25″N 27°35′25″E / 47.156944, 27.590278
Надморска висина 200 м
Површина 145 км²
Јаши на мапи Румунија
{{{alt}}}
Јаши
Јаши на мапи Румунија
Остали подаци

Јаши или Јаш (рум. Iaşi) је један од најзначајних градова у Румунији. Град се налази у североисточном делу земље, у историјској покрајини Молдавија. Јаши је управно средиште истоименог округа Јаши и културно и привредно средиште румунске Молдавије. То је и највећи економски и културни центар области северо источно од Букурешта.

Јаши се простире се на 93,9 km² и према проценама из 2007. године у граду је живело 315.214 становника.

Град Јаши је био престоница Молдавије од XVI века до 1861. као и Румуније између 1916-1918. за време Првог светског рата.

Природни услови[уреди]

Јаши се налази у средишњем делу покрајине Молдавије, а близу данашње границе румунске Молдавије и државе Молдавије. Град се налази у области молдавског побрђа, типичног за ову историјску покрајину. Око града терен је нешто нижи и равнији, што је био разлог образовања града на овом месту. Важна река Прут, погранична ка држави Молдавији, налази се 10ак km источно од града.

Историја[уреди]

Значај града почиње да расте после премештања седишта Кнежевине Молдавије из Сучаве. Током следећег раздобља град је био седиште кнезова зависних од османских власти у Цариграду. У следећим вековима град је преживео више ратних разарања и пожара, али се брзо обнављао захваљујући важним функцијама управног, културног и образовног центра.

Године 1792. град и Кнежевина Молдавија се ослобађају вазалства према Османлијама у корист Русије. Године 1861. Јаши губи положај средишта независне кнежевине и постаје други по важности град у новообразованој држави Румунији. И поред тога развој града се наставио. Град је добио много велелепних здања и значајних установа.

Град Јаши је био престоница Румуније у периоду од 1916. до 1918. за време Првог светског рата. Током Другог светског рата град је тешко страдао. После рата Јаши је доживео брз и нагли привредни развој и демографски раст.

Становништво[уреди]

Матични Румуни чине већину градског становништва Јашија, а од мањина присутни су Роми. Некада су у граду живеле и заједнице Јевреја и Јермена.

Занимљивости[уреди]

Јаши - детаљ из градског средишта

Јаши је највише познат као верско средиште и најзначајније место ходочашћа на тлу Румуније. Има и велики број цркава, преко 50, од којих су неке важне и ван граница Румуније.

  • Најзначајније градске цркве су:
    • Најважнија црква је Саборни храм Митрополије Молдавске, у коју су у 18. веку из Цариграда пренете мошти свете Петке.
    • Црква света Три Јерарха из 18. века, коју је подигао кнез Василе Лупу и у коју су првобитно биле положене мошти свете Петке.
    • Црква св. Николе из 15. века је најстарија црква у граду, чији је ктитор молдавски кнез Стефан ћел Маре

У Јашију се налази и најстарији универзитет у земљи на којем студира преко 60.000 студената на пет државних и 3 приватна факултета.

Град има и Народно позориште (најстарије у Румунији), оперу, државну филхармонију, централну универзитетску библиотеку (најстарију у земљи) и ботаничку башту (најстарију и највећу у Румунији).

Галерија слика[уреди]

Спољашње везе[уреди]