Јајник

Из Википедије, слободне енциклопедије

Јајници (лат. Ovarium, грч. Ωοθήκη) су парни женски органи чија је основна улога производња јајних ћелија и лучење хормона. Јајници су хомологи органи тестисима. Овалног су облика, сличан бадему. Најчешће су дуги 3 - 5 и широки 1,5 - 3 cm.

Функција[уреди]

Овчији јајник. 1. јајник, 2. терцијарни фоликул, 3. Ligamentum ovarii proprium, 4. Јајовод, 5. Arteria et vena ovarica у мезоваријуму

Смјештени су на крајевима јајовода или фалопијан туба, односно непосредно уз нихов отвор, на бочним странама горњег дијела мале карлице у плитким јамицама (лат. fossa ovarica) на дну трбушне дупље, с обе стране материце.

Формирају се већ у седмој седмици интраутериног развоја. У себи садрже одређени број примордијалних (првобитних) јајних ћелија (од 300.000 до 400.000) смјештених у везивном ткиву, строми јајника, од којих само око 10 посто остаје, тако да их у вријеме пубертета има око 30.000 што је њихов коначан број. Величина примордијалног фоликула износи око 50 до 100 микрометара, а у вријеме овулације досеже обим од 1.5 cm. Примордијална јајна ћелија (примарни фоликул) је под утицајем хормона ФСХ и ЛХ који подстичу раст неколико примарних фоликула истовремено, али од петог до седмог дана циклуса одабира се само један фоликул, а остали пропадају. Око четрнаестог дана менструалног циклуса зрела јајна ћелија бива ослобођена из јајника (овулација) да би могла бити оплођена. Јајна ћелија по пуцању фоликуларне опне доспијева у јајовод из којег уз помоћ хорионских ресица бива истиснута у материчну шупљину. Зрео фоликул се назива Графов фоликул. Овај процес траје током фертилног периода жене, односно од пубертета до менопаузе.

Поред ове функције, јајник такође има и ендокрину функцију. Њихов задатак је да током цијелог живота жене производе и два специфична хормона (стероидни хормони): Естроген и Прогестерон. Естоген континуирано током читавог живота жене и прогестерон у другој фази менструалног циклуса и у току трудноће.

У климактерију јајник прекида своју функцију произвођача јајних ћелија чиме се завршава фертилни перод жене. Јајници у каснијим годинама постепено закржљају, и на крају буду величине кошпице шљиве. Упоредо с тиме смањује се и лучење полних хормона у њима.

Обољења[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Star of life.svg     Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).