Јесењи хрчак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јесењи хрчак
Helvella crispa .jpg
Систематика
царство: Fungi
раздео: Ascomycota
подраздео: Pezizomycotina
класа: Pezizomycetes
ред: Pezizales
породица: Helvellaceae
род: Helvella
Биномијална номенклатура
Helvella crispa
(Scop.) Fr.
Екологија таксона
Животна форма:
сапрофит

Јесењи хрчак или јесења јамичарка (лат. Helvella crispa) је врста гљива.

Опис[уреди]

Величина гљиве варира од 3 до 12 cm у висини и од 3 до 6 cm у пречнику. Веома је неправилног облика. Шешир је изграђен од плочица неправилног облика међусобно испреплетаних, спољње површине беличасте боје, а унутрашње сивкасте. Дршка је кратка, при дну одебљана, по дужини ребраста са више јамица (шупљина) различите величине, беличасте боје. Месо је беличасто, чврсто, пријатног мириса и укуса. Споре су бледосиве.

Станиште[уреди]

Расте у јесен у црногоричним и белогоричним шумама, али није честа гљива.

Употреба[уреди]

Јесењи хрчак је условно јестива гљива. Пре употребе треба је прокувати и воду одлити. Могућности замене са опасним гљивама нема.

Напомена: Опис гљиве у овом чланку није потпун нити је довољан за коректну и сигурну идентификацију гљиве. Непажњом врло лако се јестиве гљиве могу помешати са отровним. Уколико се поједу отровне уместо јестивих гљива, може доћи до тешких оштећења појединих органа, а неретко и до смрти оног који их је појео. Стога вам никако не препоручујемо да, ако желите да скупљате гљиве, користите само опис из овог чланка како бисте их препознали, већ да се темељније и детаљније обавестите о изгледу исте као и начину за њено препознавање код неког стручњака за гљиве.

Литература[уреди]

  • Ђузепе Паце: Атлас гљива, Просвјета, Загреб 1977.
  • Романо Божац: Гљиве – морфологија систематика токсикологија, Школска књига Загреб ∙ Графички завод Хрватске, Загреб 1993.
  • Jean-Marie Polese: The Pocket Guide to Mushrooms, KÖNEMANN, Losange 1999.Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Јесењи хрчак