Јефто Шћепановић Чајо

С Википедије, слободне енциклопедије
јефто шћепановић чајо
Јефто Шћепановић Чајо
Лични подаци
Датум рођења(1911-01-25)25. јануар 1911.
Место рођењаДоњи Загарач, код Даниловграда, Краљевина Црна Гора
Датум смрти7. август 1978.(1978-08-07) (67 год.)
Место смртиТитоград, СР Црна Гора, СФР Југославија
Професијадруштвено-политички радник
Породица
СупружникЈевросима Шћепановић
Деловање
Члан КПЈ од1935.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Југословенска армија
Херој
Народни херој од27. новембра 1953.

Одликовања
Орден народног хероја
Орден народног ослобођења Орден партизанске звезде са златним венцем Орден заслуга за народ са златним венцем
Орден братства и јединства са златним венцем Орден за храброст Партизанска споменица 1941.

Јефто Шћепановић Чајо (Доњи Загарач, код Даниловграда, 25. јануар 1911Титоград, 7. август 1978), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФР Југославије и СР Црне Горе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 25. јануара 1911. године у Доњем Загарaчу, код Даниловграда, у сељачкој породици. Основну школу завршио је у родном месту, гимназију у Подгорици, а Правни факултет у Београду, 1934. године. Као студент, учествовао је у оснивању студентских удружења и у разним студентским акцијама и демонстрацијама које је организовала Комунистичка партија Југославије (КПЈ).

После завршених студија, вратио се у Подгорицу и запослио се, почетком 1935. године, у Финансијској дирекцији. До 1941. године радио је као службеник. У граду се повезао с напредним покретом и учествовао у његовим акцијама. Године 1935. постао је члан КПЈ. Одмах после уласка у КПЈ, био је изабран за секретара чиновничке партијске јединице у Подгорици и на тој дужности остао је све до почетка рата 1941. године.

За секретара Окружног комитета КПЈ за Подгорицу био је изабран 1936. године. У јесен исте године, био је изабран за члана Покрајинског комитета КПЈ за Црну Гору, Боку, Санџак и Метохију. Почетком 1940. године био је одређен за секретара „Народне помоћи“ за Црну Гору, Боку и Санџак. У току 1940. године био је секретар технике при Покрајинском комитету КПЈ за Црну Гору. У лето 1940. године, био је изабран за члана Месног комитета КПЈ за Подгорицу. Крајем 1940. године, био је именован за резервног члана МК КПЈ за Подгорицу и за резервног члана ПК КПЈ за Црну Гору. Крајем исте године, био је изабран за члана Бироа ПК КПЈ за Црну Гору, Боку и Санџак. Извесно време, пред избијање рата, вршио је у Покрајинском комитету дужност политичког секретара. Када је ПК, крајем 1940. године, образовао Војну комисију, Шћепановић је постао њен члан.

Када је, крајем 1940. године, Влада Цветковић–Мачек забранила рад УРСС Југославије, ПК КПЈ за Црну Гору именовао је Комисију за синдикални рад, а за председника је био постављен Шћепановић.

Пред Тринаестојулски устанак, налазио се на дужности секретара ОК КПЈ у Подгорици. Од јесени 1941. до фебруара 1942. године, био је секретар ОК у Колашину. После повлачења партизанских јединица из Црне Горе за Босну, остао је у илегали на терену срезова цетињског и подгоричког, прво као члан ОК у Цетињу, а затим као политички секретар ОК у Подгорици.

У току Пете непријатељске офанзиве, био је руководилац Политодела Пете пролетерске црногорске бригаде. Затим је враћен на терен цетињског округа као инструктор и делегат Покрајинског комитета при ОК у Цетињу. На дужности заменика политичког комесара Треће санџачке бригаде налазио се од јесени 1943. године, али је био тешко рањен, па је почетком 1944. године на неко време пренесен на лечење у Италију. У Барију је био начелник Персоналног одељења Штаба базе НОВЈ и партијски секретар Штаба базе.

Послератни период[уреди | уреди извор]

Од априла 1945. године, био је политички комесар Команде позадине Југословенске армије (ЈА). После рата вршио је многе одговорне функције:

Шћепановић је важио за скромног човека, не користећи привилегије које су му у складу са функцијама које је обављао припадале. Није користио аутомобил, ни службени, ни приватни, на посао је ишао пешке и примао је само плату професора Техничког факултета у Титограду.[1]

Умро је 7. августа 1978. године. Сахрањен је на Гробљу Доњи Загарач, у родном месту.[1]

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања, међу којима су — Орден народног ослобођења, Орден партизанске звезде са златним венцем, Орден заслуга за народ са златном звездом, Орден братства и јединства са златним венцем и Орден за храброст. Орденом народног хероја одликован је 27. новембра 1953. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Nije dobro kad se nasljedi đedova hrabrost;stankoradulovickika.blogspot.com, 2016

Литература[уреди | уреди извор]