Јоже Плечник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јоже Плечник

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 23. јануар 1872.
Место рођења Љубљана (Аустроугарска (сада Словенија))
Датум смрти 7. јануар 1957.
Место смрти Љубљана (Југославија (сада Словенија))
Дела

Јоже Плечник (Љубљана, 23. јануар 1872 — Љубљана, 7. јануар 1957) је био словеначки архитекта. Радио је у Бечу, Београду, Прагу и Љубљани.


Животопис[уреди]

Јоже Плечник на новчаници од 500 словеначких толара

Од 1894. до 1897, студирао је код бечког архитекте Ота Вагнера и радио је у Вагнеровој архитекторској фирми до 1900. године. Док је био код Вагнера Плечник се сродио са бечком сецесијом, познатом по одбацивању декоративних мотива историјске архитектуре у корист нових, органских модова, геометријских и флоралних орнамената.

Од 1900, надаље, Плечник се бавио архитектуром у Бечу, радећи на пројектима попут Куће Лангер (1900) и стамбени блок Цахерл (1903 - 05). Ове ране пројекте карактеришу рационална организација и планирање, типични за Вагнерове дизајне станова и инфраструктуре и богато декорисане површине са органским мотивима типичним за сецесију. Плечникова Црква светог Духа (Беч, 1910 - 13) је значајна због свог иновативног коришћења ливеног (poured-in-place) бетона као структуре, а уједно и спољне површине. Најрадикалнија је црквена крипта, са витким бетонским стубовима, и угластим капитолима и базама.

Слуга Божји[уреди]

О педесетогодишњици Плечникове смрти Словенија је прогласила Плечниковом годином. Тада је и католичка Црква почела поступак за Плечниково проглашење блаженим и светим. Тако му од тада припада почасни назив „Слуга Божји“. Плечник је у свом животу живио као уверени католик. У томе и у многим другим стварима је сличан шпанском архитекту Антонију Гаудију, који је пројектовао још недовршену цркву у Барселони «Саграда Фамилиа»; он је наиме такође кандидат за свеца. [1]

Галерија слика – Плечникове цркве[уреди]

Извори[уреди]

  1. 2008-tól már tartanak szentmisét a Sagrada Familia katedrálisban. (Од 2008. већ држе свету мису у катедрали Саграда Фамилиа). (Hírvivő, Тотово село, Војводина) IV. годиште, бр.26.(164), 3.VII.2005.

Спољашње везе[уреди]