Југословенски аеротранспорт лет 367

С Википедије, слободне енциклопедије
План лета и место пада на карти Европе

Југословенски аеротранспорт лет 367, авионом Макдонел Даглас DC-9 (Регистрација: YU-AHT) на релацији СтокхолмКопенхагенЗагребБеоград је експлодирао током лета ка Загребу 26. јануара 1972. године. Авион је са 10.160 метара пао у близини села Српска Камењица у тадашњој Чехословачкој, сада Чешкој. Од 28 лица (23 путника и 5 чланова посаде) — сви су погинули сем стјуардесе, Весне Вуловић.

Гроб Слободанке Бобане Гаврановић и њених родитеља на Земунском гробљу.

Авионом су пилотирали капетан Лудвик Раздрих и први официр Ратко Михић. Осим Весне Вуловић, члан посаде је била и тада 24 године стара стјуардеса Слободанка Гаврановић, чији се гроб налази на Земунском гробљу.[1]

Верзије инцидента[уреди | уреди извор]

Југословенске власти су за пад авиона окривиле усташе.

Власти ЧССР И СФРЈ спровели су заједничку истрагу у којој је утврђено да је за обарање авиона крива бомба постављена изнутра.

Весна Вуловић, која је преживела слободан пад са 10.160 m (33.330 ft) је у моменту експлозије била на задњем делу авиона, код репа, што је вероватно допринело томе да преживи. Овај догађај је допринео томе да Весна Вуловић буде увршћена у Гинисову књигу рекорда.

Овај догађај је споменут у две серије на каналу ДискавериФБИ документи (The FBI Files) и Растурачи митова (MythBusters).

Споменик подигнут ради сећања на трагедију из 1972. у Српској Камењици

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Simonović, Milan (1. 5. 2021). „Zemunsko groblje: Smrtonosni let”. Večnost. Архивирано из оригинала 5. 10. 2021. г. Приступљено 6. 10. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]