Јужна Холандија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јужна Холандија
Zuid-Holland
Застава Грб
Застава Грб
Положај Јужне Холандије
Главни град Хаг
Највећи град Ротердам
Број општина 73
Површина 2.818 km²
Становништво 2011.
 - Број 3.528.324
 - Густина становништва 1.300 ст./km²
ИСО 3166-2 NL-ZH
Веб-сајт http://www.zuid-holland.nl/

Јужна Холандија (хол. Zuid-Holland) је провинција на западу државе Холандије. Налази се на обали Северног мора. Површина провинције је испресецана рукавцима река Рајна и Мас.

У провинцији је крајем 2009. живело 3.502.595 становника, што је око 21% становништва земље.

Историјска регија Холандија подељена је 1840. на северни и јужни део. Северна и Јужна Холандији су две централне провинције по којима носи име и сама држава (у српском и још неким језицима), иако је она сачињена из укупно 12 провинција. Јужна Холандија је најиндустријализованија и најгушће насељена провинција државе Холандије.

Највећи град Јужне Холандије је лучки град Ротердам, док је Хаг главни град, како провинције, тако и државе. Остали значајни градови су: Лајден, Делфт, Дордрехт, Схидам и Гауда.

Историја[уреди]

Античко доба[уреди]

У римско доба граница Римског царства се простирала до Старе Рајне (низ. Oud Rijn) код Катвејка (низ. Katwijk) и припадала је области Доња Германија (Germania Inferior). На граници су биле подигнуте тврђаве. У данашњој Јужној Холандији у граду Ворбурху (низ. Voorburg) налазе се остаци града Форум Хадријани (Forum Hadriani) који је основан у време Римског царства.

Средњи век[уреди]

Област је од Вердунског споразума (низ. Verdrag van Verdun) припадала Источном Франачком царству, коју је краљ као знак захвалности због подршке поклонио Херлофу (низ. Gerlof), а касније и Дирку I . Тако је настала грофовија Холандија која је тек после пораза код Фландрингена (низ. Vlaardingen) постала независна. Године 1248. по задатку грофа Вилема II изграђена је Дворана витезова (низ. Ridderzaal) у Хагу. Дордрехт је био први град у Холандији који је 1220. године добио статус града. Током тринаестог века број градова у овој провинцији био је мали али то се променило око 1500. године када је Холандија постала провинција са највећом концентрацијом градова у Европи.

Модерно доба[уреди]

Током Осамдесетогодишњег рата у јужном делу Холандије одиграли су се разни догађаји међу којима и ослобођење Лејдена (низ. Leiden) 3. октобра 1574. године и убиство Вилема Оранског у Делфту 10. јула 1584. године. Након успешног ослобођења Лејдена у овом граду основан је и први холандски универзитет. Ископавање Новог воденог пута или Ниеуве Ватервеха (низ. Nieuwe Waterweg) 1863. означио је почетак процвата Ротердама и ротердамске луке а тиме су се повећале и могућности за запослење у овој регији. Скоро један век касније, 14. маја 1940. године центар Ротердама уништен је за време бомбардовања Немаца у Другом светском рату.

Географија[уреди]

Јужна Холандија се на западу граничи са Северним морем, на северу са провинцијом Северна Холандија, на истоку са провинцијама Утрехт и Хелдерланд, на југоистоку са провинцијом Северни Брабант а на југу са провинцијом Зеланд. Уколико изузмемо дине на обали Северног мора рељеф Јужне Холандије је раван и великим делом је сачињен од полдера. Југозападни део провинције припада делти река Рајне и Мас или Мезе (низ. Maas, фр. Meuse). Западни и централни део провинције је у великој мери урбанизован и припада Рандстаду, урбаној области у западној Холандији. Због пространства источни део Јужне Холандије припада Зеленом срцу или Хруне Харт (низ. Groene Hart). На југу провинције налазе се Јужнохоландска острва која су претежно руралног карактера.

Религија[уреди]

Од 2003. године 55 % становника сматра се припадником неке верске заједнице.

Интерес за организовану религију почео је да опада педесетих година 20. века махом због појаве мас–медија, укидања вертикалне друштвене стратификације и појавом социјалне заштите. Да би удружиле снаге холандске протестантске цркве су се 2004. године ујединиле у Протестантску цркву у Холандији. Док је посета протестантским црквама опадала у Холандији су се јављале друге религије. Прва џамија у Холандији подигнута је већ 1955. године у Хагу.

Саобраћај[уреди]

У Ротердаму се налази велика морска лука одакле плове бродови ка великим речним токовима.

У Ротердаму се налази аедром Ротердам – Хаг (низ. het Rotterdam The Hague Airport) који је уједно и једини аеродром у овој провинцији. Поред аеродрома Схипхол и аеродрома у Ејндховену ово је трећи аеродром по величини у Холандији.

Знаменитости[уреди]

 • Општински музеј у Хагу (низ. Het Haags Gemeentemuseum)
 • Натуралис, природњачки музеј у Лејдену
 • Музеј Бојманс ван Бунинхен (низ. Het museum Boijmans Van Beuningen)
 • Маурицова кућа или Маурицхајс (низ. Het Mauritshuis)
 • Циркус театар
 • Краљевско позориште (низ. De Koninklijke Schouwburg)
 • Познате личности:
 • Антони ван Левенхук
 • Кристијан Хајгенс
 • Барух Спиноза
 • Јоханес Вермер
 • Рембрант ван Рејн
 • Јан Стејн (Стен)

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Јужна Холандија