Јужнонемачка тампон држава

С Википедије, слободне енциклопедије
Територија коју би обухватала планирана Јужнонемачка тампон држава.

Јужнонемачка тампон држава је назив за државу чије је стварање било планирано од стране подунавских Немаца 1941. године. Држава је требало да обухвата делове Југославије, Румуније и Мађарске, односно регије Банат, Бачку и Барању. Према подацима из 1910. године, Немци би чинили само 25% становништва ове државе, док би остатак становништва чинили Мађари, Румуни и Срби.

Окупацијом и поделом Југославије, Немци су добили прилику да своје планове остваре само делимично, односно формирали су своју државну управу у југословенском (српском) делу Баната, који званично није успостављен као посебна држава, већ као аутономна територија у саставу Недићеве Србије. Југословенске делове Бачке и Барање које су Немци намеравали да припоје својој планираној држави окупирала је и анектирала Мађарска, док тражени делови Румуније и Мађарске нису ни узимани у обзир за припајање држави подунавских Немаца од стране сила Осовине, с обзиром да су и ове две државе биле чланице тог војног савеза.

Поразом Немачке у Другом светску рату и обновом Југославије, нестаје и немачке управе у Банату, а Немци се највећим делом исељавају из земље.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]