Џон Гронт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џон Гронт

Graunt2.gif
Џон Гронт, енглески демограф

Општи подаци
Датум рођења 24. април 1620.
Место рођења Лондон
Датум смрти 18. април 1674.
Место смрти Лондон
Рад
Поље демограф

Џон Гронт (енг. John Graunt, 24. април 162018. април 1674) је био један од првих демографа, иако је по професији био продавац позамантерије.[1] Рођен у Лондону, Гронт је, заједно са Вилијамом Петијем, развио прве статистичке методе за описивање популације и цензуса које су касније постале основа модерне демографије. Приписује му се стварање прве таблице очекиване дужине живота. Гронт се такође сматра једним од првих стручњака у области епидемиологије, јер се његова чувена књига углавном бавила статистиком здравства.

Његова књига „Природна и политичка запажања заснована на цифрама морталитета“ (енг. Natural and Political Observations Made upon the Bills of Mortality, 1662) је користила анализу података о морталитету у Лондону који су скупљени захваљујући покушају Чарлса II и других званичника да створе систем за упозоравање угрожених на епидемију бубонске куге у граду. Иако систем никада није у потпуности заживео, Гронтов рад у изучавању цифара је за последицу имао прву статистички засновану процену популације Лондона.

Након што је у Великом пожару изгубио кућу и радњу, без било какве финансијске помоћи, Гронт је проживео своје последње године у сиромаштву. Умро је од жутице, са 53 године.[1]

Насловна страна Гронтових Запажања (1662).

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Devlin, Keith (2008). The Unfinished Game: Pascal, Fermat, and the Seventeenth-Century Letter That Made the World Modern. Basic Books. 

Литература[уреди]

  • Devlin, Keith (2008). The Unfinished Game: Pascal, Fermat, and the Seventeenth-Century Letter That Made the World Modern. Basic Books. 

Спољашње везе[уреди]