АИК банка

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са АИК банка Ниш)
АИК Банка
Акционарско друштво
ИндустријаБанкарство и финансије
Основано1976.
СедиштеБеоград,
 Србија
Руководиоци
Председник Управног одбора Миодраг Костић, Председница Извршног одбора Јелена Галић
Веб-сајтwww.aikbanka.rs

АИК Банка (Агроиндустријско комерцијална банка а. д. Београд) је банка са седиштем у Београду, Србија.

АИК Банка основана је 1976. године и две деценије радила је као интерна банка Агроиндустријског комбината Ниш. 1993. године, након добијања лиценце Народне банке Југославије, започиње са радом као банка отворена за рад са правним и физичким лицима. АИК банка је регистрована као удружено предузеће 1995. године. Банка је направила пословни углед као јако дилерско-брокерско предузеће.

Историја [1][уреди | уреди извор]

АИК Банка основана је 1976. године и две деценије радила је као интерна банка Агроиндустријског комбината Ниш. 1993. године, након добијања лиценце Народне Банке Југославије, започиње са радом као банка отворена за рад са правним и физичким лицима, регистрована у форми заједничког пословног подухвата. 2015. године АИК Банка постаје чланица МК Групе. Куповином акција словеначке Горењске банке 2016. године, АИК Банка наставља своје ширење ван тржишта Србије, односно улази на тржиште ЕУ, чиме осигурава даљи раст приноса и профитабилности. На домаћем тржишту АИК Банка наставља своје ширење пословања и базе клијената куповином 100% акција Алпха Банке 2017. године.

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Европско пословно веће, независна корпорација економске, социјалне и хуманитарне сарадње, у оквиру својих награда International Socrates Award Ceremony,[2] 2016. године је доделила АИК Банци признање за најбољу регионалну институцију, док је Јелена Галић, председница Извршног одбора АИК Банке, проглашена менаџером године. Две године за редом, 2015. и 2016. године, АИК Банка је добитник признања светског часописа Интернатионал Банкер,[3] за најбољу комерцијалну банку у Србији и најбоље пружање корисничких услуга у Источној Европи.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]