АРК Д-0

С Википедије, слободне енциклопедије

АРК Д-0, познат још и као Истанбул Д-0 је тајни војни објекат смештен делимично подземно са мањим надземним делом као камуфлажом, у граду Коњицу (Босна) а потиче из доба владавине Јосипа Броза и ЈНА.

Објекат је смештен на простору локалитета бивше наменске индустрије ИГМАН у Коњицу, на десној обали реке Неретве. Састоји се од 3 камуфлажне зграде за улазак у подземни објекат изграђен у унутрашњости брда, изнад којег се налази планина Златар. Објекат се налази испод земље, на најдубљој тачки, 280 метара.[1]

Носи назив АРК, што војничким речником изражава армијску резервну команду.

Објекат се састоји из три дела: 1. Спољни део (надземни) који чине три зграде, налик на викендице, а које првенствено служе за камуфлажу за три улаза у објекат, 2. Тунели који повезују спољашњи и штићени део објекта и уједно имају функцију да амортизују нуклеарни удар, 3. Штићени део објекта (штићење климом и другим системима) где је укупно уграђено 21 систем и који сви скупа чине режим рада и техничког одржавања објекта.

Зграда бр.1 уједно је била и надземна Титова резиденција. Зграда бр.2 служила је за смештај људства које би физички обезбеђивало овај објекат. Зграда бр.3 служила би за смештај људства које технички брине о објекту.

Основна намена објекта Д-0 је била да прихвати, смести и заштити Штаб Врховне команде ЈНА, ужи део Предсједништва и Владе СФРЈ, да им обезбеди оптималне услове за руковођење и командовање земљом на неодређено време у кризним ситуацијама и у случају од опасности нуклеарног напада на Југославију.

Изградња објекта започела је у марту 1953. године. Пуних 26 година трајали су радови на изградњи овог објекта у највећој тајности, тако да ни грађани општине Коњиц нису знали да се гради овај објекат у њиховој непосредној близини. Објекат «АРК Д-0» је носио ознаку «најстрожа ДРЖАВНА ТАЈНА».

1979. године је објекат званично предат на употребу посади бивше ЈНА коју је сачињавало 16 војних лица. Површина радног простора у објекту је негде око 6.400 m².

Помоћни објекти су у току рата у БиХ. За изградњу објекта «АРК Д-0» утрошено је четири милијарде и 600 МИЛИОНА ( 4,600.000 ) америчких долара иу то време овај објекат је представљао трећу највећу инвестицију ЈНА у војне сврхе. Објекат је могао да прими 350 особа на неограничено време где им се омогућава безбедност од нуклеарног удара јачине до 25 килотона, и услови сталне температуром ваздуха од 21-23 степена и релативне влажности ваздуха од 50-60 промила.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Titov bunker ARK D0[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 31. 12. 2013. г. Приступљено 27. 01. 2014.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]