Административна подјела Хрватске

С Википедије, слободне енциклопедије

Цијело подручје Републике Хрватске подељено је на 20 жупанија и град Загреб који има статус жупаније.[1]

Жупанија је јединица подручне (регионалне) самоуправе чије подручје представља природну, историјску, саобраћајну, привредну, друштвену и самоуправну цјелину, а устројава се ради обављања послова од подручног (регионалног) интереса. Жупанија обухвата више просторно повезаних општина и градова на свом подручју.

Списак жупанија[уреди | уреди извор]

Жупаније према службеном редослиједу из Народних новина (службеног гласника):

Република Хрватска - подела на жупаније

Назив и обиљежја[уреди | уреди извор]

Назив хрватских жупанија одређен је Законом о подручјима жупанија, градова и општина у Републици Хрватској, а основа је назив насеља у којем је сједиште жупанијске скупштине. Назив жупаније може се одредити и према историјском или географском обиљежју.

Обиљежја жупаније су грб и застава. Грб и застава уређују се статутом или статутарном одлуком уз претходно одобрење Централног државног уреда за управу.

Подручје жупанија[уреди | уреди извор]

Жупаније су основане Законом о подручјима жупанија, градова и општина у Републици Хрватској (жупаније се могу оснивати, укидати и мијењати једино законом, никако не позаконским или другим актом). Важно је за напоменути да су жупаније правна лица. Подручје жупанија одређено је пописом општина и градова који чине подручје жупаније, односно жупаније се састоје од више општина и градова.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]