Adobe Photoshop

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Адоби фотошоп)
Адоби фотошоп
енгл. Adobe Photoshop
Програмер(и)Адоби системс
Стабилно издање
2022 (23.4.1) / 16. јун 2022
Написан уC++
Оперативни системMac OS X
Windows
Веб-сајтhttp://adobe.com/photoshop

Адоби фотошоп или једноставно фотошоп је рачунарски програм за обраду растерске графике. Аутор програма је компанија Адоби системс. Тренутно је тржишни лидер међу професионалним програмима на пољу обраде и прављења дигиталних фотографија. Због свог утицаја у популарној култури, од његовог назива произашао је глагол „фотошопирати“ који значи „уредити слику“.

Прво издање овог програма изашло је у фебруару 1990. године и то само на платформи Mac OS. Издање за Windows објављено је тек у новембру 1992. године (Фотошоп 2.5).

Године 2013, Адоби је прешао на нови Creative Cloud (креативни облак) систем, у коме више нема самосталних издања, већ се програм ажурира аутоматски и корисник увек има најновију верзију. Са Creative Cloud-ом је уведен и систем претплате на месечном и годишњем нивоу, који поред Фотошопа обухвата и остале програме из Адоби системс пакета. Тренутна верзија је прилагођена за коришћење на 26 језика.

.PSD формат фајла[уреди | уреди извор]

Стандардни Фотошоп фајл има екстензију .PSD, и у оквиру њега се могу сачувати подаци из комплетне историје стварања коначне верзије слике, као што су слојеви са маскама, транспарентност, текстови са стиловима (ефектима) и уопште све промене доступне употребом алата у програму. Фајлови се могу сачувати и у формату великог броја познатих фото-екстензија (JPG, PNG, BMP, TIF, GIF итд)али са различитим, углавном мањим, бројем података.

Додаци[уреди | уреди извор]

Могућности Фотошопа могу бити проширене додацима који се понашају као минијатурни уредници. Најчешћи облици додатака су филтери који пружају различите ефекте за слике. Adobe Camera RAW (такође позната као ACR и Camera RAW) је посебан додатак који Адоби испоручује бесплатно. Пре свега се користи за читање и обрађивање сирових слика тако да их можете обрадити у Фотошопу. Овај додатак се покреће онда када покушате да отворите сирову датотеку. Као и сваки други додатак, ACR је наведен у менију Help → About Plug-In. Такође се може отворити помоћу Адоби бриџа; кликните на било коју слику и изаберите File → Open in Adobe Camera RAW.

Најомиљенији међу модним фотографима је свакако Liquify, који омогућава корекцију фигуре модела, затим Lens Correction за фотографије грађевинских објеката, споменика, Vanishing point за уклапање у перспективу и многи други.

Како је Photoshop убедљиво најпопуларнији, а важи и за најбољи, графички програм за обраду слика, око њега се развила читава индустрија ових додатака. Најпознатији пакети су:

  • Додаци за корекцију боја (Alien Skin Software,[1] Nik Software,[2] OnOne Software,[3] Topaz Labs Software,[4] The Plugin Site,[5] etc.)
  • Додаци за специјалне ефекте (Alien Skin Software, Auto FX Software,[6] AV Bros.,[7] Flaming Pear Software,[8] etc.)
  • Додаци за 3D ефекте (Andromeda Software,[9] Strata,[10] etc.)

Примена[уреди | уреди извор]

Фотошоп данас има веома широку примену, користе га и графички дизајнери за стварање дигиталних уметничких слика, реклама, као и комплетног корпотативног имиџа, модне фотографије, а користе га и аматери за побољшање својих породичних фотографија, исправку експозиције, „црвених очију“, улепшавања за профилне фотографије. Понекад, због нестручног коришћења, настају грешке које су популарне за дељење на друштвеним мрежама.

Часописи[уреди | уреди извор]

Његову популарност прати велики број часописа који помажу корисницима да боље овладају програмом. Најпознатији су:

  • Фотошоп кријејтив[11]
  • Фотошоп јузер[12]
  • Практикал фотошоп[13]
  • Адванцед магазин[14]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Alien Skin Software website”. Alien Skin Software, LLC. Приступљено 10. 10. 2013. 
  2. ^ „Nik Software website”. Nik Software Inc. Приступљено 10. 10. 2013. 
  3. ^ „OnOne Software website”. onOne Software. Приступљено 10. 10. 2013. 
  4. ^ „Topaz Labs website”. Topaz Labs, LLC. Приступљено 10. 10. 2013. 
  5. ^ Heim, Harald. „The Plugin Site”. Приступљено 10. 10. 2013. 
  6. ^ „Auto FX Software website”. Auto FX Software. Приступљено 10. 10. 2013. 
  7. ^ „AV Bros. website”. AV Bros. Архивирано из оригинала 15. 10. 2013. г. Приступљено 10. 10. 2013. 
  8. ^ „Flaming Pear Software website”. Flaming Pear Software. Приступљено 10. 10. 2013. 
  9. ^ „Andromeda Software website”. Andromeda Software Inc. Приступљено 10. 10. 2013. 
  10. ^ „Strata website”. Strata. Приступљено 10. 10. 2013. 
  11. ^ Фотошоп кријејтив
  12. ^ Фотошоп јузер
  13. ^ Практикал фотошоп
  14. ^ Адванцед фотошоп магазин

Погледајте још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]