Азавад

Из Википедије, слободне енциклопедије
Независна Држава Азавад
دولة أزواد المستقلة‎‎
Dawlat Azawād al-Mustaqillah
État indépendant de l’Azawad
Застава Азавада Грб Азавада
Застава Грб
крилатица: нема
Положај Азавада
Главни град Гао (највећи)
Службени језик туарешки
Председник: Махнуд Аг Агхали
Премијер: [[]]
Независност: 8. април 2012.
Површина  
 - Укупно 875,528 km² (/)
Становништво  
 - 2012. 2,517,920 (/)
 - Густина /km² 
Валута ЦФА франак
Временска зона UTC +0
Позивни број +223

Азавад (арап. أزواد,) је територија на северу Малија у западној Африци и бивша једнострано проглашена и непризната држава. Настала је отцепљењем и проглашењем независности од стране Туарега, који су заузели већи део северног Малија - тачније градове Тимбукту, Кидал, Гао и регион Мопти. Азавад није имао главни град нити председника, а њоме је управљало „Извршно веће народног покрета за ослобођење Азавада“.

Након сукоба са исламистима из групе Ансар Дине, туарешки побуњеници су изгубили контролу над већим делом територије Азавада у јулу 2012. Исламисти су одустали од независности Азавада и боре се за стварање јединствене шеријатске државе на територији Малија.

Историја[уреди]

Јануара 2012. избила ја Туарешка побуна са циљем добијања шире аутономије или независности за север Малија. Национални покрет за ослобођење Азавада, организација чији је циљ да од Азавада направи домовину за народ Туарега, контролисала је област од априла 2012.

Председник Малија Амаду Тумани Туре је збачен у државном удару 22. марта 2012. због свог поступања у кризи, месец дана пре предвиђених председничких избора.[1] Побуњени војници, који себе називају Национални комитет за обнову демократије и државе, је преузео власт и суспендовао устав. Као последица нестабилности изазване државним ударом, три највећа града у Малију Кидал, Гао и Тимбукту, су за три дана пали под власт побуњеника. Након што су освојили град Дуенца, Национални покрет за ослобођење Азавада је изјавио да је испуно своје циљеве и зауставио офанзиву. Следећег дана покрет је прогласио независност Азавада од Малија.[2]

Национални покрет за ослобођење Азавада је у почетку подржавала исламистичка група Ансар Дине. Након што је војска Малија потиснута из Азавада, Ансар Дине је почела да уводи шеријатски закон. НПОА и исламисти су се затим покушали да помире супростављене визије о будућности проглашене државе. Као последица тога, НПОА је почела да се бори против Ансар Дине и других исламистичких група, укључујући и покрета за јединство и џихад у западној Африци, ћелије Ал Каиде у исламском Магребу. До 17. јула 2012. исламисти су пореузели контролу над већином градова у северном Малију од НПОА.

Председник Француске Франсоа Оланд је 11. јануара 2013. одобрио захтев владе Малија за страну помоћ и наредио француској војсци да се укључи у сукоб.[3]

Клима[уреди]

Клима ових предела је полупустињска. Становништво чине Туарези, Мури, Сонгхај и други, а најзаступљенија религија је ислам. Највећи град је Гао.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Државни удар у Малију – Викивести“ (на ((sr))). Sr.wikinews.org Приступљено 18. 1. 2013.. 
  2. ^ „Туарези прогласили независност на северу Малија – Викивести“ (на ((sr))). Sr.wikinews.org Приступљено 18. 1. 2013.. 
  3. ^ „Французи настављају акције у Малију – Викивести“ (на ((sr))). Sr.wikinews.org Приступљено 18. 1. 2013.. 

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :