Албанофобија

С Википедије, слободне енциклопедије

Албанофобија представља осећај непријатељства или мржње према Албанцима или Албанији и очитује се у стереотипима и предрасудама.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Реч фобија потиче од грчке речи фобос (грч. φόβος) што значи бекство, ужас, паника, страх.

Историјски узроци[уреди | уреди извор]

Крајем 20. и почетком 21. века, због одлива становништва из Албаније и често илегалног статуса у земљама боравка, избегавајући клишее и одвајајући се од илегалног, често криминалног миљеа, Албанци прибегавају још већој интеграцији у боравишне земље, делимично попримањем католицизма (у Италији) или грчке православне вере (у Грчкој)[1]. У Србији се узроци албанофобије могу тражити и у колонијализацији српском већином насељене просторе Косова и Метохије махом лојалним албанским становништвом, током Османске владавине над Балканом, као и у великом наталитету албанске популације и тако насталим демографским тензијама.

Албанофобија у 19. веку[уреди | уреди извор]

Етнограф и историчар Спиридон Гопчевић у свом делу „Oberalbanien und seine Liga: ethnographisch-politisch-historisch“ из 1881. године, негативно описује Албанце и њихове особине[2]. Исто раде Роберт Супријен (Cyprien Robert) у „Die Slawen der Türkei. Stuttgart 1844.[2] и Др. Фридрих Лудвиг Линднер у „Gemälde der Europäischen Türkei. Ein Beitrag zur Länder- und Völkerkunde. Weimar 1813.[2].

Албанофобија у књижевности[уреди | уреди извор]

У неким својим делима, Карл Мај Албанце представља стереотипно. Посебно у роману „Кроз земљу шиптара“ из 1892. године. У критици тог романа, Михаел Шмит-Неке 1995. године, наводи те стереотипе, разлоге њиховог настанка и касније употребе [2].

Колективне особине албанаца: позитивне (воља за самосталношћу, моћна појава, озбиљност, сложност против непријатеља); негативне (негостољубивост, неумољивост, хладноћа, мржња, осветољубивост, бес, међусобна сумњичавост, изолованост, расцепканост, одбијање државног ауторитета, одбијање општог права, право јачег)

Албанофобија у суседним земљама Албаније[уреди | уреди извор]

Србија[уреди | уреди извор]

Албанофобија је присутна, нарочито на фудбалским утакмицама, у зависности од политичких збивања, имајући у види нерешен статус јужне српске покрајине Косово и Метохија. Термин Шиптар је увредљив, има негативну конотацију у српском језику,[3][4] и представља израз албанофобије.

Италија[уреди | уреди извор]

Албанофобија постоји у Италији и она се пре свега односи на албанске емигранте који се стереотипно доживљавају као криминалци, проститутке и нецивилизовани људи.[5] Италијански аналитичари сматрају да се албанофобија према албанским имигрантима углавном заснивају на стереотипу албанске „инвазије“ италијанске, односно европске територије.[6]

У италијанским медијима се даје велики простор злочинима које су починили Албанци, па чак и онима који се само претпостављају.[6] Истраживачи ове појаве упозоравају да иако постоји већи ниво криминалитета међу албанским имигрантима у Италији у односу на неке друге имигрантске групе, полиција не сме преносити ове стереотипе на све Албанце.[6]

Грчка[уреди | уреди извор]

Албанци у Грчкој чине око половину укупног броја имиграната и главну мету негативних стереотипа у грчким медијима.[7] У објашњењу албанофобије се полази од чињенице да је грчко друштво до скоро било веома „хомогено“ и да је масивни долазак емиграната узроковао шок код локалне популације и пореметио постојећу равнотежу.[8] Реакције становништва се исказују у виду шовинизма и ксенофобије (односно албанофобије), која је прилично заступљена у медијима.[8] Медијски говор мржње обухвата расизам, позив на протеривање Албанаца из Грчке, распиривање предрасуда и мржње и стереотипно представљање Албанаца као опасних криминалаца или „животиња“.[7] Извештавање медија о Албанцима се често повезује са положајем грчке мањине у Албанији, за коју се наводи да трпи притисак албанске државе, што се даље узима као оправдање за третман Албанаца у Грчкој.[7]

Албански емигранти у Грчкој доживљавају „озбиљну дискриминацију“ на послу, посебно у вези са висином надница и социјалним осигурањем.[9] Услед неприхватања средине, албански радници су понекад приморани да промене име.[8]

Албанци често наилазе на ниподаштавајући третман од стране грчких органа реда.[9] Албанска популација је изложена масовним хапшењима приликом полицијских чистки и мета је честих депортација, које обухватају и особе са уредним документима.[9] У случајевима примене насиља према Албанцима, грчки полицајци најчешће не одговарају или добију само „номиналне казне“.[9]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Migration in Albanien heute, Claudia Hanisch 2004.” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 04. 11. 2013. г. Приступљено 28. 11. 2009. 
  2. ^ а б в г MICHAEL SCHMIDT-NEKE, Albanien und die Albaner bei Karl May
  3. ^ „Vladimir Arsenijević, Naše crnje”. Архивирано из оригинала 25. 07. 2011. г. Приступљено 17. 09. 2009. 
  4. ^ „Jovan Ćirilov, Albanac ili Šiptar”. Архивирано из оригинала 10. 02. 2010. г. Приступљено 22. 09. 2009. 
  5. ^ Italophilia meets Albanophobia: paradoxes of asymmetric assimilation and identity processes among Albanian immigrants in Italy
  6. ^ а б в King & Mai 2008, стр. 114
  7. ^ а б в „Racism and Cultural Diversity in the Mass Media” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 27. 02. 2012. г. Приступљено 17. 09. 2009. 
  8. ^ а б в Albanian immigration and urban transformations in Greece[мртва веза]
  9. ^ а б в г „Greece: Treatment of ethnic Albanians”. Архивирано из оригинала 09. 10. 2012. г. Приступљено 22. 09. 2009. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]