Александар Вулин

Из Википедије, слободне енциклопедије
Александар Вулин

Пошаљи фотографију

Биографија
Датум рођења 2. октобар 1972.
Место рођења Нови Сад (СФРЈ Социјалистичка Федеративна Република Југославија)
Држављанство Застава Србије Србија
Народност Србин
Вероисповест хришћанин (православац)
Политичка партија Покрет социјалиста
Диплома са Правни факултет Универзитета у Новом Саду
Професија Правник
Мандат(и)
Директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Републике Србије
27. јул 2012
Избори 2012
Претходник функција, као таква, није постојала

Александар Вулин (Нови Сад, СФРЈ, 2. октобар 1972) је српски политичар, дипломирани правник, новинар, народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Републике Србије.

Биографија[уреди]

Породица Вулин води порекло из Босне и Херцеговине. Основну школу је завршио у Новом Саду, а гимназију у Сремским Карловцима. Дипломирао је на Правном факултету у Новом Саду.

Политика[уреди]

Политичку каријеру је започео у Савезу комуниста-Покрет за Југославију (СК-ПЈ) где је дошао до позиције генералног секретара. Био је један од оснивача Југословенске удружене левице, где је био портпарол и заменик председника Дирекције ЈУЛ-а. Био је и председник Југословенске револуцинарне омладине. Године 1998. поднео је оставку на све функције у ЈУЛ-у, након формирања владе СПС-а, СРС-а и ЈУЛ-а. Две године касније основао је Партију демократске левице, која је јуна 2002. године, са Демократском социјалистичком партијом Милорада Вучелића, ушла у колективно чланство СПС-а. Са СПС-ом се разишао 2006. године, након афере „Кофер“. Био је колумниста листова „Свет“, „Национал“, „Центар“, као и политички коментатор радија „Индекс“, а тренутно је одговорни уредник листа „Печат”. Године 2008. основао је Покрет социјалиста, чији је тренутни председник.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Истиномер: Александар Вулин, Приступљено 31. 7. 2012.

Спољашње везе[уреди]

Викивести
Викивести имају вести везаних за: