Алексије Московски

Из Википедије, слободне енциклопедије
P christianity.svg Овaj чланак је написан хагиографским стилом, а такође је највероватније и историјски неутемељен. Ако желите да га средите, приведите стил енциклопедијском критеријуму, и додајте му проверљиве и поуздане референце или литературу.

      Погледајте како се мења страна за помоћ, или страну за разговор. Уклоните ову поруку када завршите.

Алексије Московски

Mitropolit aleksii.jpg
Свети Алексије митрополит московски

Датум смрти 1378.

Свети Алексије (рус. Алексий;) је био митрополит кијевси и целе Русије и председавао је регентсвом Московске кнежевине за време малолетства Дмитрија Донског.

Алексије, чије је име при рођењу били Елефтериос, је био син Фјодор (Теодора) Биаконта, бојара из Чернигова, који се населио у Москви и основао бојарску породицу Плешчејев. Елефтериос се замонашио у Богољављенском манастиру у Москви око 1313, када је добио духовно име Алексије.

Велики јерарх руске цркве у тешко време робовања руског народа под Татарима. Према хришћанској традицији, једном је у детињству ловио птице, па је заспао, и у сну чуо глас: „Алексије, зашто се трудиш узалуд? Ја ћу тебе учинити ловцем људи“. У својој 20. години замонашио се и временом постао митрополит московски. Два пута ишао је у Златну хорду татарску; први пут да ублажи гнев хана Вердевира против руског народа, а други пут по позиву хана Амурата, да му исцели жену од слепила. Она је три године била слепа, али је, по хришћанском предању, оздравила и прогледала када јој је Алексије очитао молитву и помазао освештаном водицом. Умро је 1378. године у 85. години.

Српска православна црква слави га 12. фебруара по црквеном, а 25. фебруара по грегоријанском календару.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]