Алијанса за Италију

С Википедије, слободне енциклопедије
Алијанса за Италију
Alleanza per l'Italia
Лого
ПредседникФранческо Рутели
Генерални
секретар
Лоренцо Делаи
ГласноговорникБруно Табачи
ПотпредседникЕнрико Босели
ПотпредседникПино Писикио
КоалицијаНови савез за Италију
Основана11. новембар 2009
Седиште Италија
ИдеологијаЦентризам,
Хришћанска демократија,
Хришћанска левица,
Социјални либерализам.
Међународно чланствоАлијанса демократа
Европска странкаЕвропска демократска партија
Дом посланика
2 / 630
Сенат
0 / 315
Европски парламент
0 / 73
Веб-сајт
www.alleanzaperlitalia.it

Алијанса за Италију (итал. Alleanza per l'Italia) је италијанска политичка партија. Партија која себе описује као демократску, либералну и народну противи се како десничарском популизму тако и социјалдемократској левици. Ову партију основао је Франческо Рутели, сенатор из Демократске партије и бивши председник странке Бела Рада — Демократија је слобода.

Оснивање[уреди | уреди извор]

Франческо Рутели 28. октобра 2009. године јавности представља Манифест за промене и добру владу уз подршку још десеторо суоснивача међу којима су и председник провинције Тренто и градоначелник Венеције. У новембру 2009. године Рутели је представио име и грб нове партије. Децембра је одржана и прва скупштина партије у Парми, на којој је Рутели истакао могућност да се партија уједини са УДЦ-ом, или уђе у коалицију са Ђанфранком Финијем, председником доњег дома Парламента и његовом новом партијом. У марту 2010. године партија прве пут учествује на регионалним изборима, најчешће заједно са УДЦ-ом а самостално само у покрајинама на југу земље где не бележе значајније резултате.

Нови савез за Италију[уреди | уреди извор]

Алијанса за Италију улази у нову коалицију у децембру 2010. године заједно са Унијом Центра, Будућношћу и Слободом и неким мањим партијама.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]