Амброз Барлоу

С Википедије, слободне енциклопедије
Амброз Барлоу
Амброз Барлоу
Пуно имеАмброз Едвард Барлоу
Датум рођења1585.
Место рођењаМанчестерУједињено Краљевство
Датум смрти10. септембар 1641.
Место смртиЛанкастер Уједињено Краљевство

Амброз Едвард Барлоу (1585. - 10. септембар 1641) био је енглески бенедиктински монах који је поштован као светац у Римокатоличкој цркви. Он је из групе светитеља које је канизовао папа Павле VI. Он је био један од 40 мученика у Енглеској и Велсу.

Рођен је у Барлов дворани у Манчестеру, 1585.. Био је четврти син племића Александра Барлова и његове жене Марије. Амброзов деда је умро у затвору 1584, а тада је његов отац Александар изгубио трећину свог имања као резултат његовог одбијања да буде у складу са новооснованом религијом. Амброз се крстио 30. новембра 1585. у приградском насељу града Манчестера, Дибсбурију. Амброз се придржавао Англиканске вере све до 1607. када је прешао на Римокатолицизам.[1][2]. Он је убијен 10. септембра 1641..

Лобања[уреди | уреди извор]

Његова лобања је очувана и налази се на врху главног степеништа у Вардлеј дворани у предграђу града Ворслеј. Његова лобања је наводно вриштећа лобања. Наводно, ако се његова лобања помери почне да вришти и особу која ју је помакнила задеси несрећа[3]. Због лобање се у Вардлеј дворани дешавају паранормални феномени

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Blessed Ambrose Barlow, O.S.B.”. St Ambrose Barlow Website. Архивирано из оригинала 4. 8. 2003. г. Приступљено 10. 9. 2013. 
  2. ^ CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Ven. Edward Ambrose Barlow
  3. ^ Anglican Wanderings: Saint Ambrose Barlow and Manchester

Спољашње везе[уреди | уреди извор]