Анастасија Прихотко

С Википедије, слободне енциклопедије
Анастасија Прихотко
Анастасија Прихотко (2009.)
Лични подаци
Име по рођењуАнастасија Константиновна Прихотко
Датум рођења(1987-04-21)21. април 1987.(36 год.)
Место рођењаКијев, Украјинска Совјетска Социјалистичка Република Украјина, Совјетски Савез
ЗанимањеПевач и Глумац
Музички рад
Активни период2008—до данас
ЖанрПоп, фолк, фолк рок
ИнструментВокал, флаута, гитара, клавир
Издавачка кућаPC Konstanta Records
Остало
Веб-сајтanastasya-prihodko.com

Анастасија Константинивна Прихотко (укр. Анастасія Костянтинівна Приходько, рус. Анастаси́я Константи́новна Прихо́дько; Кијев, Украјина, 21. априла 1987) је украјинска певачица фолк, рок и поп музике.[1] Победница је такмичења Star Factory за 2008.

Анастасија Приходко је била представница Русије на Песми Евровизије 2009. у Москви и заузела је 11. место у финалу са песмом „Мамо“.[2]

По оцу је руског порекла, по мајци украјинског, а пра-прадеда с мајчине стране је био Јапанац. Без обзира на њено порекло (по оцу је Рускиња) и то што је представљала Русију на великом музичком такмичењу, она је 2014. године изјавила да никада неће наступати у Русији, јер је "окупирала делове Украјине". Од тада не наступа у Русији. Многи је сматрају украјинском екстремном националисткињом, поготово јер многе украјинске музичке звезде и даље наступају, а неке и живе и раде, у Русији. С друге стране, Прихотко наступа за украјинске војнике и више пута је износила врло негативне коментаре на рачун Русије и, уопште, на рачун руског народа. Штавише, она се и сама таквом представља.

Најекстремније и најувредљивије речи упутила је у јуну 2018. године у интервјуу за украјинску Oboz TV: "Ако си дебео - не значи да си велики. Таква је и Русија. Она је масна, велика, али досадна, а у њој живе козе које иду за њиховим пастиром. Воле да буду понижени (грађани Русије). То није држава, већ биомаса... Сви ми желимо да се Русија распадане и да сноси сву одговорност за оно што је учињено."[3]

Анастасија Прихотко на проби хаљине за финално вече Песме Евровизије 2009. у Москви

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Anastasia Prikhodko”. eurovision.tv (на језику: енглески). Приступљено 2023-02-01. 
  2. ^ „Anastasia Prikhodko biografija, fotografije, osobni život, njezin suprug i kćer, slušanje pjesama na internetu 2019 - Članci 2023”. Top info web (на језику: хрватски). Приступљено 2023-02-01. 
  3. ^ „Наш непријатељ је кретен и кукавица”. Общество (на језику: руски). Приступљено 18. 07. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]