Англоамерика

Из Википедије, слободне енциклопедије
Англоамерика: тамнозелена боја означава земље које се традиционално убрајају у регију — Канада и САД, док светлозелена означава регије које имају енглеске корене или гдје је енглески језик превладавајући, а плава означава канадску провинцију Квибек гдје превладава француски

Англоамерика је термин који се користи за означавање оних делова Америке у којима је главни говорни језик енглески, а протестантизам је доминантна конфесија, ради значајних историјских, лингвистичких и културних веза с Енглеском, тј. Британским острвима. Термин Англоамерика се корсити као супротност термину Латинска Америка, у којој превладавају романски језицишпански и португалски, а доминантна конфесија је католицизам.

Англоамерика искључиво обухвата Сједињене Америчке Државе и Канаду, тј. земље које творе северни део Северне Америке. Белизе, Панама, Гвајана (или Гвајане), Јамајка и неколико карипских држава се понекад убрајају у шире значење Англоамерике, иако су географски ближе, или у Јужној Америци. Када се говори о тој широј групи држава понекад се користи термин Англофонска Америка.

Становништво[уреди]

Англоамериканац може означавати особу из Америке која говори енглеским језиком. Ова употреба уопштено занемарује разлике између људи енглеског, немачког, ирског или неког другог сјеверноевропског подријекла, те обухвата већину говорника енглеског језика у САД, који потичу из европских земаља.

Види још[уреди]