Араш

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Араш Лабаф)
Араш
Араш 2009. године
Лични подаци
Име по рођењуАраш Лабаф
Датум рођења(1977-04-23)23. април 1977.(47 год.)
Место рођењаТехеран, Иран
ЗанимањеПевач, диск-џокеј
Музички рад
Активни период2005—данас
ЖанрПоп, хип хоп, денс, хаус, R&B
Остало
Веб-сајтwww.arash.com

Араш Лабаф (фар. آرش‎; Техеран, 23. април 1977) ирански је певач. По народности је Азер. У Ирану је живео првих 10 година, а након тога у Упсали и Малмеу у Шведској, где и данас живи.

Свој први албум, Араш, издала је кућа Warner Brothers Music јуна 2005. Синглови "Boro Boro" („Иди“) and "Temptation" („Искушење“, дует са Ребеком Задиг) постали су популарни широм Европе, па и шире (приказивани су на 20 МТВ канала у 35 земаља широм света). Исте године ова песма је са великим успехом прерађена за руско тржиште под именом Восточные Сказки („Источне приче“), коју Араш пева са поп групом Блестящие. Сарађивао је и са данско-пакистанском певачицом Анилом Мирзом. Други албум Crossfade издао је 2006. На њему се нашла и песма подршке иранској фудбалској репрезентацији на Светском првенству у фудбалу. Трећи албум Donya издао је марта 2008. Насловна мелодија је у реге ритму и радио ју је у сарадњи са музичарем Шегијем (Shaggy).

Араш на наступу у Лас Вегасу.

Заједно са певачицом Ајсељ Тејмурзаде, Араш је представљао Азербејџан на такмичењу за Песму Евровизије 2009. у Москви. Песму са којом су наступили, Always („Увек“), компоновао је Араш са сарадницима. Пласирали су се у финале, заузевши друго место у другој полуфиналној вечери, и освојили треће место у финалу.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]