Асоцијација тениских професионалаца

Из Википедије, слободне енциклопедије
Wiki letter w.svg Овај чланак, или један његов део, треба још да се прошири.
Погледајте страну за разговор за разлог. Када се побољшавање заврши, можете склонити ово обавештење.
Асоцијација тениских професионалаца
Лого организације од 2009.
Спорт тенис
Основана 1972.
Седишта Монако Монако
Сједињене Америчке Државе Понте Ведра Плажа, Флорида
Аустралија Сиднеј
Званични веб-сајт www.atpworldtour.com

Асоцијација тениских професионалаца (енгл. Association of Tennis Professionals), или само АТП је тениска организација за чување интереса мушког професионалног тениса (ВТА за жене). Организација је основана 1972. године, а основали су је Џек Кремер , Доналд Деф и Клиф Дрисдејл. Њена седишта се налалзе у Монаку, Понте Ведра Плажи (у Флориди) и у Сиднеју.

Од 1990. године асоцијација сваке године организује светску тениску турнеју за мушкарце (АТП турнеја). Након промена из 2009. и име је промењено у АТП светска турнеја[1].

Рангирање тенисера[уреди]

Асоцијација тениских професионалаца сваке седмице објављује нове позиције на листи. Тако се годишње такмичење АТП-ја састоји од 52 седмице. Оваква организација бодовања тенисера, помаже АТП-у како би утврдио носиоце турнира и на којим би позицијама играли тенисери. На самом крају сезоне, када се заврше сви велики турнири, АТП организује такмичење Финале АТП светске турнеје. На овом такмичењу учествује осам најбољих тенисера, који су од почетка године, до краја сезоне (односно до краја АТП трке), сакупили највише бодова.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :