Астериск

Из Википедије, слободне енциклопедије
Знаци интерпункције

Апостроф ( ' ) ( )
Заграде ( ( ) ) ( [ ] ) ( { } ) ( 〈 〉 )
двотачка ( : )
запета ( , )
црта ( ) ( ) ( ) ( )
тротачка ( ) ( ... )
узвичник ( ! )
тачка ( . )
повлака ( - ) ( )
интеробенг ( )
знак питања ( ? )
наводници ( ‘ ’ ) ( “ ” )
тачка са запетом ( ; )
коса црта ( / )
размак (   ) и интерпункт ( · )

Остали

амперсанд ( & )
астериск ( * ) и астеризам ( )
@ ( @ )
обрнута коса црта ( \ )
булет ( , још )
обелиск ( † ‡ )
степен ( ° )
знак за број ( # )
пилкроу ()
прим ( )
тилда ( ~ )
доња црта ( _ )
усправна црта/пајп ( | )

Астериск

Астериск је типографски симбол или глиф. Име је добио по свом сликовном приказу (звезда, звездица, лат. Astrum). Математичари и информатичари овај симбол обично називају звездицом.

Астериск се развио у феудалном добу из потребе штампача породичних стабала за обележавањем датума рођења. Првобитни облик је имао шест кракова, а сваки се крак у облику сузе спуштао од центра. Из овог разлога се у неким информатичким круговима назива „прскалица“, мада тај назив може дуговати и изгледу на многим раним копијама, на којима као да је астериск замењен згњеченом бубом.

Астериск се у овом облику појавио у издаваштву. Неким издавачима је било тешко да одштампају шест јасних кракова. Даље, захваљујући арапско-израелској тензији, многи Арапи не би куповали издања са шестокраким симболом, који они идентификују као Давидову звезду на израелској застави. Отуда, многи системи користе дистинктиван симбол који одговара арапској звезди и који постоји као дистинктивни карактер у Јуникоду – U+066D и има званичан назив „арапска петокрака звезда“. У неким фонтовима астериск има пет, а арапска звезда осам кракова. Различите културе имају различите верзије астериска:

  • астериск *
  • арапска звезда ٭
  • јапанска „пиринчана“ звезда ※

Спољашње везе[уреди]