Аустралијска морнарица

Из Википедије, слободне енциклопедије

Краљевска морнарица Аустралије (РАН) је грана Аустралијских поморских одбрамбених снага. Краљевска морнарица Аустралије је званично основана 1911. да постане нова морнарица Комонвелта Аустралије.

Британија је наставила да подржава Краљевску морнарицу и пружите додатну помоћ одбране на Пацифику до првих година Другог светског рата. У деценији након рата РАН је стекла мали број авиона, последњи је отплатила 1982.

Данас је РАН једна од највећих и најсавременијих поморских снага у Пацифику, уз значајно присуство у Индијском океану и широм света операције подршке војних кампања и мировних мисија.

Вице-адмирал Расел Кран је садашњи шеф морнарице, а он је именован на ову функцију 2008. Он је наследио вице-адмирала Раса Салдерса 4. јула 2008.

Историја[уреди]

Комонвелт поморских снага успостављен је 1. марта 1901, два месеца након федерације Аустралије. 10. јула 1911, Краљ Џорџ даје назив Краљевска морнарица Аустралије.

Током Првог светског рата, РАН је у почетку била одговорна за освајање многих немачких колонија у Јужном Пацифику и за заштиту аустралијских трговаца из Немачке Источно Азијске ескадриле. Касније у току рата, већина великих бродова РАН је сачињавала део снага Краљевске морнарице у Медитерану и Северном мору.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Аустралијска морнарица