Бамби

Из Википедије, слободне енциклопедије
Bambi

{{{опис_слике}}}

Режија Дејвид Хенд
Продуцент Волт Дизни
Сценарио Перс Пирс
Лари Мори
Главне улоге Боби Стјуарт
Дони Данаган
Харди Олбрајт
Џон Садерланд
Пола Винслоу
Питер Бен
Тим Дејвис
Сем Едвардс
Вил Рајт
Ками Кинг
Ен Гилис
Фред Шилдс
Стен Александер
Стерлинг Холовеј
Музика Едвард Плам
Френк Черчил
Издавачка кућа Walt Disney Pictures
Година 1942
Трајање 70 минута
Језик енглески
Буџет преко 2.000.000 $ (процена)
Следећи Бамби II (2006)
IMDb веза

Бамби (енгл. Bambi) је амерички анимирани филм из 1942. у режији Дејвида Хенда. Настао је према књизи „Бамби, живот у шуми“ аустријског писца Феликса Салтена. Ово је пети дугометражни цртани филм рађен у продукцији Компаније Волт Дизни. Наставак под називом Бамби II објављен је 2006.

Радња[уреди]

Радња се одвија у шуми где су све животиње узбуђене рођењем ланета Бамбија, који је називан „Принцем шуме“. Следећег дана, док хода уз своју маму, Бамби упознаје животиње у шуми. Постаје пријатељ са зецом Тампером, а потом и са твором Цветом.

Бамби са мајком

Једног јутра, Бамби са мамом одлази на ливаду, место које је и предивно и застрашујуће, јер на ливаду често долазе ловци, а ту нема зеленила где би се животиње могле сакрити. На ливади Бамби упознаје младу Фалину и свог оца „Великог Принца шуме“, а убрзо затим се сусреће и са човеком који је отерао све животиње да побегну у шуму.

Зима је стигла, Бамби и зец Тампер проживљавају авантуре на снегу. Више скоро и да нема хране у шуми, па Бамби и мама одлазе на ливаду где откривају мало траве, која најављује долазак пролећа. Али ловци су у шуми! Мама наређује Бамбију да бежи и да се не осврће. Док трче, чује се пуцањ. Недуго затим Бамби се налази на сигурном, али открива да нема његове маме. Долази Велики Принц и открива му да његова мама више не може бити са њим. Сада мора бити храбар и научити да се сам стара о себи.

С доласком пролећа животиње почињу да проналазе своје парове. Тампер и Цвет проналазе своје парове, а Бамби поново среће Фалину. Док они весело плешу кроз шуму долази други мужјак, Роно, који покушава да натера Фалину да оде са њим. Бамби одлучује да се бори са Роном и побеђује гурнувши га са литице у реку.

Те ноћи, Бамбија буди мирис дима. Отац му објашњава да су ловци поново у шуми и да сви морају бежати. Бамби се враћа да потражи Фалину коју јуре ловачки пси, бори се са њима и тако јој омогућава да побегне. Фалина је на сигурном, али Бамби бива устрељен док трчи. Проналази га његов отац и пожурује да устане како би побегли на мало острво на језеру где се налазе остале животиње.

Ново пролеће обнавља спаљену шуму. Све животиње су се окупиле око Фалине да поздраве два новорођена ланета. Бамби и његов отац посматрају ову сцену са брда и Велики Принц шуме се повлачи остављајући сину да заузме његово место.

Гласови[уреди]

Награде и номинације[уреди]

Филм је примио три номинације, у категоријама за најбољу музику, најбољи звук и најбољу оригиналну песму (Love is a Song).

Филм је освојио посебну награду Волт Дизнија.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]