Банана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Четири врсте плода банане
Плантажа банана у Чинавалу, Индија

Банана је јестиви плод, ботанички бобица,[1][2] који дају неколико врста зељастих биљака скривеносеменица из великог рода Musa.[3] Плод варира у величини, боји и чврстини, али је обично издужен и заобљен, са меким меснатим делом богатим скробом покривен кором која може бит зелена, жута, црвена, пурпурна или браон када је зрео. Скоро све данашње јестиве партенокарпске (без семена) банане потиче од две дивље врсте – Musa acuminata и Musa balbisiana. Научна имена највише узгајаних врста банана су Musa acuminata, Musa balbisiana, и Musa × paradisiaca за хибридну Musa acuminata × M. balbisiana, у зависности од грађе њиховим генома. Старо научно име Musa sapientum се не користи више.

Биљне врсте из рода Musa потичу из тропских области Индомалаје и Аустралије, и вероватно су први пут доместификоване на Папуи Новој Гвинеји.[4][5] Узгајају се у најмање 107 држава,[6] првенствено због свог плода, а у мањој мери да би се правили влакна, вино од банане и пиво од банане и као украсне биљке.

Израз "банана" се користи као опште име за биљке које даљу овај плод.[3] Ово се може применити на друге припаднике рода Musa као што је Musa coccinea и Musa velutina, као и на врсте из рода Ensete, као што је Ensete glaucum и за привреду важна Ensete ventricosum). Обе рода припадају роду Musaceae.

Референце[уреди]

  1. „Banana from 'Fruits of Warm Climates' by Julia Morton“. Hort.purdue.edu. Archived from the original on 15. 4. 2009. Приступљено 16. 4. 2009.. 
  2. Armstrong, Wayne P.. „Identification Of Major Fruit Types“. Wayne's Word: An On-Line Textbook of Natural History Приступљено 17. 8. 2013.. 
  3. 3,0 3,1 „Merriam-Webster Online Dictionary“ Приступљено 4. 1. 2013.. 
  4. „Tracing antiquity of banana cultivation in Papua New Guinea“. The Australia & Pacific Science Foundation. Archived from the original on 29. 8. 2007. Приступљено 18. 9. 2007.. 
  5. Nelson, Ploetz & Kepler (2006).
  6. „FAOSTAT: ProdSTAT: Crops“. Food and Agriculture Organization. 2005 Приступљено 9. 12. 2006.. 

Литература[уреди]

  • Nelson, S.C.; Ploetz, R.C. & Kepler, A.K. (2006). Musa species (bananas and plantains)“. In Elevitch, C.R. Species Profiles for Pacific Island Agroforestry. Hōlualoa, Hawai'i: Permanent Agriculture Resources (PAR) Приступљено 10. 1. 2013..