Барсина (кћи сатрапа Артабаза)

С Википедије, слободне енциклопедије

Барсина, кћи битинијског сатрапа Артабаза је била супруга Мемнона Рођанина, војсковође Дарија III, и Александра Великог, македонског краља. Када је Александар 334. п. н. е. напао Персију, Мемнон је, да би стекао Даријеву наклноност, поверио своју супругу и сина персијском цару као таоце. Већ наредне године рата, падом Дамаска, Барсина је заједно са Даријевом породицом пала у заробљеништво. Међутим, како Плутарх преноси позивајући се на Аристобула:


Са Александром Барсина је имала сина по имену Херакло. Након Александрове смрти, створило се питање наследства. Неарх је иступио с примедбом да нема разлога чекати рођење Александровог детета, кад већ постоји Херакле. Међутим, његов предлог није прихваћен.

Уопште, Барсина, иако је Александру родила Херакла, никада није сматрана краљицом.[1] Према подацима које дају Диодор и Јустин, изгледа да је Херакле одрастао у Пергаму под мајчиним надзором. Последњи пут се спомиње 308. п. н. е.[1] Тада је највероватније заједно са мајком поделио судбину. По Касандровом наговору, Полиперхонт је убио седамнаестогодишњег младића.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Fanula Papazoglu, Istorija helenizma, Beograd 1995, 168

 Овај чланак садржи текст из публикације која је сада у јавном власништвуСмит, Вилијам, ур. (1870). Речник грчких и римских биографија и митологија.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)