Батрић Мијовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Батрић Мијовић

Batric mijovic.jpg
Генерални секретар НКПЈ Батрић Мијовић

Датум рођења: 14. октобар 1936.
Место рођења: Мурино, Плав (Краљевина Југославија)

Батрић Мијовић (Мурино, општина Плав, 14. октобар 1936) је српски правник и генерални секретар Нове Комунистичке партије Југославије. На место генералног секретара НКПЈ изабран је 28. јануара 2012. године.[1]

Биографија[уреди]

Потиче из средње имућне сељачке породице. Ужа и шира породица активно је учествовала у комунистичком и партизанском покрету Црне Горе.

Основну школу завршио је у родном месту, нижу гимназију у Иванграду, дашашње Беране у Црној Гори. Правни факултет је уписао 1956. године у Београду и завршио га у редовном року.

Први радни однос засновао је у народном одбору општине Лукавац, након чега је примљен на стручне послове по конкурсу у СО Ковин 1964. године. Наредне 1965. године изабран на функцију секретара СО Ковин. Ту функцију је вршио у два мандата. Од 1973. до одласка у пензију радио је на пословима директора радних организација у Београду.

Од ране младости био члан Савеза комуниста Југославије. Био је у органима партије, Социјалистичког савеза радног народа и у другим друштвеним организацијама.

Члан је Нове Комунистичке партије Југославије од 2005. године. Пре избора на место генералног секретара биран је за члана секретаријата НКПЈ.

Извори[уреди]

  1. ^ „Одржана конференција НКПЈ Настављамо линију - јачајмо Партију, Савез комунистичке омладине Југославије, Београд, 29. јануар 2012.

Спољашње везе[уреди]