Бела лађа (6. сезона)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Бела лађа (циклус 6))

Бела лађа
Серија Бела лађа
Држава  Србија
Мрежа РТС 1
Премијерно приказивање 29. јануар — 1. април 2012.
Број епизода 10
Претходна сезона 5

Шеста сезона телевизијске серије Бела лађа је премијерно емитована на Првом програму Радио телевизије Србије у периоду од 29. јануара до 1. априла 2012. године.

Продукција[уреди | уреди извор]

Серија је претрпела озбиљне продукцијске изазове пре снимања овог циклуса, јер су морале да буду уклоњене обе главне улоге. Наиме, 10. новембра 2011. године, преминуо је Петар Краљ.[1] Због великог значаја, његов лик је и даље уз велика ограничења био присутан у серији без приказивања, његов лик је пресељен у болницу. Одмах потом, серију је напустио и Милан Гутовић, због наводног ниског хонорара[2]. Његов лик је сценариста послао у затвор, а у серији су у овом циклусу као главне личности фигурирали два друга лика до тада сасвим споредна улога Јанаћко Јањић (Милан Васић) и нови лик Шојићев кум Баћко Бојић (Бранимир Брстина)[3]. Због учешћа у пројекту Тесна кожа 5 серију су напустили Гојко Балетић и Наташа Марковић. Нису се појавили ни глумци из до тада стандардне поставе: Милош Биковић (Филип Пантић) и Дејан Луткић (Аламуња). Серију је напустио и Милан Томић који је играо Станимира Стојковића, Шојићевог телохранитеља.

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Изненадно хапшење Шојића неколико дана пре избора, на чело странке доводи његовог кума, Баћка Бојића, који је у претходном периоду био у иностранству. На место другог човека се фактички пробија Јанаћко. Сви политички актери, од премијера Мајсторовића, до Блашка и Мире Пантић постају подозриви и веома амбициозни. Баћко Бојић користи хапшење свог кума и изградњу комбината на „Магарећим ливадама“ за сопствене политичке амбиције. Схватајући да странка финансијски лоше стоји, покушава да пронађе где је Шојић сакрио новац у својој кући, што је раније више пута спомињано, али је било и питање да ли дотична свота постоји. На крају новац проналази Ћирко, који заједно са Јанаћком и Пањковићем оснива сопствену страначку фракцију, насупрот другој у којој остају Баћко, Шпиц и Пикилић. На изборима, Мајсторовићева странка осваја 17%, што сам премијер сматра великим успехом. Све мање странке − „Ренесанса“, „Здрав разум“ и „Поштени грађани- Димитрије Пантић“ једва прелазе цензус. Као најстарији посланик, баба Роска председава новим сазивом скупштине, а помаже јој Мира Пантић, као најмлађа. У финалној сцени серије, приказује се свадба Петричевића са Мициком. На броду „Бела лађа“ се окупљају сви политичари, мафија и амбасадори. Док брод плови низ реку без кормилара, у замраченој просторији они састављају владу. У финалном дијалогу, Крља пита лучке раднике када ће се брод вратити, јер мора да пита Шпица од чега ће да купи храну за крокодиле.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Епизоде
Бранимир Брстина Баћко Бојић 81-90
Милан Васић Јанаћко Јањић 81-90
Љиљана Драгутиновић Персида Пантић
Мина Лазаревић Мирослава Мирковић
Ненад Јездић Благоје Пантић
Предраг Смиљковић Тихомир Стојковић 81-90
Душан Голумбовски Озрен Солдатовић

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Преминуо Петар Краљ”. novosti.rs. Приступљено 30. 12. 2013. 
  2. ^ Blic Online | Gutović do sada zarađivao 2.000 evra po epizodi "Bele lađe", Приступљено 30. 12. 2013.
  3. ^ Blic Online | Branimir Brstina umesto Milana Gutovića, Приступљено 30. 12. 2013.