Бива (језеро)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бива језеро
琵琶湖
Бива језеро
Бива језеро
Географски положај
Координате 35°19′00″N 136°10′00″E / 35.333333, 136.166667
Државе Застава Јапана Јапан
Области префектура Шига
Физичке карактеристике
Површина 670,4 km² км²
Највећа ширина 22,8 km км
Највећа дужина 63,49 km км
Запремина 27,5 km³ км³
Највећа дубина 103,58 m м
Надморска висина 85,6 m м
Географске карактеристике
Врста језера природно
Притоке више од 400 мањих река
Бива (језеро) на мапи Јапана


Координате: 35° 19′ 60" СГШ, 136° 10′ 00" ИГД
Језеро Бива (琵琶湖 - Бива-ко), је највеће слатководно језеро у Јапану и тектонског је порекла. Налази се у префектури Шига (западноцентрални Хоншу), североисточно од Кјота. Из разлога што се одувек налазило у великој близини бивше престонице (Кјота), често је спомињано у јапанској књижевности, поготову поезији и историјским записима.

Сам назив Бива-ко (琵琶湖), настао је током Едо периода и сматра се да постоји лексичка веза између назива језера и хомонима Бива, жичаног инструмента. Према речима ученог монаха Косо из храма Енрјаку-џи, језеро Бива је чиста земља богиње Бензајтен која обитава на оструву Чикубу и обожава инструмент Бива који има облик овог језера.

Језеро се раније звало Авауми (淡海 - Слатководно море), Чикацу Авауми (近淡海 - Слатководно море близу престонице), а касније Авауми се мења у Оми због назива старе префектуре Оми (данашња префектура Шига). Језеро је такође спомињано и као Нио но Уми (鳰の海 - Језеро малог гњурца), у јапанској књижевности.

Језеро Бива је такође и станиште слатководних риба, поготову пастрмке, али и плодно тло за развијање индустрије узгајања бисера.

Галерија[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]