Билтен

С Википедије, слободне енциклопедије

Билтен је кратак извјештај или информација у писаном или електронском облику. То је повремена публикација са посебном намером да обавештава о најзначајнијим текућим збивањима у свим областима људске активности.[1]

У рату су билтене објављивале команде већих војних јединица, генералштабови и врховна команда војске. Често дају дневне или друге честе извјештаје о операцијама, наредбама и слично. У Другом свјетском рату Народноослободилачка војска Југославије имала је Билтен Врховног штаба. Првих шест бројева овог билтена је штампано у окупираном Београду 1941, затим 7—11 у Ужицу и тако даље. Овај билтен је доносио наређења, упутства за ратовање и организацију војске, војно-стручне чланке, коментаре о значајнијим догађајима и слично.

Под називом билтена објављује се и велики број стручних часописа различитих државних органа, струковних удружења, невладиних организација и других институција, у којима се дају информације о раду тих органа, односно удружења, организација и институција, званични ставови државних органа, као и прикази и дискусије о најзначајнијим стручним питањима из области у којима делују ти органи, удружења, организације и институције.

Један од најпознатијих таквих билтена је Билтен судске праксе Врховног касационог суда Србије. Познати су и Билтени ранијих окружних судова у Републици Србији, односно након реформе правосудне мреже из 2009. године, Билтени апелационих судова. Постоје и Билтен Републичког јавног правобранилаштва, Билтен Републичког јавног тужилаштва, Билтен Министарства финансија, Билтен катастарско-правне праксе и многи други.

Српска академија наука је издавала од 1933. године и од 1950. свој Билтен, који је излазио посебно за природно-математичке, техничке, медицинске и друштвене науке.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Стамболић, Милош, ур. (1986). Речник књижевних термина. Београд: Нолит. стр. 78. ISBN 86-19-00635-5. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]