Битка код Виторија Венета

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Виторија Венета
Део Првог светског рата
Битка код Виторија Венета
Битка код Виторија Венета
Време: 23. октобар3. новембар 1918.
Локација: Виторио Венето, Италија
Резултат: Одлучна италијанска победа
Узрок битке: {{{узрок}}}
Промене у територији: {{{територија}}}
Цивилне жртве: {{{цивилне жртве}}}
Сукобљене стране
Застава Италије Краљевина Италија
Застава {{{генитив}}} Уједињено Краљевство
Застава Француске Француска
Застава Сједињених Америчких Држава Сједињене Америчке Државе
Застава Аустроугарске Аустроугарска
Заповедници
Армандо Диаз
лорд Каван
Светозар Боројевић од Бојне
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
57 дивизија
7.700 топова
52 дивизије
6.030 топова
Губици
38.000 убијених или рањених 300.000 заробљеника
{{{подаци}}}

Битка код Виторија Венета је последња битка италијанског похода у Првом светском рату. Одвијала се од 23. октобра до 3. новембра 1918. Победа Италије изазвала је колапс аустроугарске војске. Неки Италијани сматрају ту битку делом препорода, у коме је Италија добила данашње границе.

Позадина[уреди]

За време битке код Кобарида италијанска војска је изгубила 300.000 војника и била је присиљена да се повлачи. Италијани су се повукли више од 100 километара до реке Пијаве. Неуспех у бици код Кобарида довео је до смене Лујђија Кадорна. Нови главни командант италијанске војске постао је Армандо Дијаз. Дијаз је реорганизовао војску, блокирао непријатељско напредовање и стабилизовао је фронт око реке Пијаве. Нанео је аустријској војсци пораз у бици на Пијави.

Битка[уреди]

Италијанска армија је 23. октобра 1918. започела офанзиву уз помоћ савезничких снага. После преласка реке Пијаве, италијанска војска је заузела Виторио (који се од 1923. назива Виторио-Венето) и напредовала је у смеру Трента, па је тиме претила да блокира повлачење аустроугарске војске. Аустријска војска се у почетку жестоко борила, али Италијани су се пробили кроз рупу, у коју су упутили појачања и тиме су сломили аустријску обрамбену линију.

Од 28. октобра Аустроугарска је покушавала да преговара о примирју. Италијани су оклевали да склопе примирје, јер су напредовали на фронту. Дошли су до Трента, Удина, а искрцали су се и у Трсту. Требало је неколико дана дипломатских напора све док није потписано примирје 3. новембра 1918. у Падови. Примирје је требало ступити на снагу 24 сата после потписивања. Због неразумевања многе аустријске јединице су прерано престале да се боре, а Италијани су снажно наступали са жељом да узму што више територија пре ступања примирја. Током тога италијанског напредовања много аустроугарске вокјске је заробљено.

Резултат[уреди]

Том битком завршен је Први светски рат на Италијанском фронту. Предаја Аустроугарске отежала је посао Немачкој тако да се није могла борити на још једном фронту.

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Битка код Виторија Венета