Битка код Кентиш Нока

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Кентиш Нока
Део Први англо-холандски поморски рат
Битка код Кентиш Нока
Битка код Кентиш Нока
Време: 8. октобар 1652.
Локација: Кентиш Нок, плићина на југоисточној обали Енглеске, улаз у Ламанш
Резултат: Победа Енглеза
Узрок битке: {{{узрок}}}
Промене у територији: {{{територија}}}
Цивилне жртве: {{{цивилне жртве}}}
Сукобљене стране
Низоземска република Комонвелт Енглеска
Заповедници
Корнелије де Вит Роберт Блејк
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
Губици
{{{подаци}}}

Битка код Кентиш Нока одиграла се 8. октобра 1652. године између Енглеза и Холанђана. Битка је део Првог англо-холандског поморског рата, а завршена је победом Енглеза.

Увод[уреди]

Холандска флота (64 линијска брода) под командом Корнелија де Вита отпловила је, почетком октобра 1652. године из база у Холандији да нападне енглеску главнину која се наводно припремала у Даунсу, на ушћу Темзе. Међутим, енглеска флота (68 линијских бродова) под командом адмирала Роберта Блејка, подељена у три ескадре већ је раније испловила и изненадила Вита док је источно од Кентиш Нока престројавао своју флоту.

Битка[уреди]

Први англо-холандски поморски рат - Битке

У првој фази битке која је почела 8. октобра у 15 часова, Блејкова и Пенова ескадра увукле су се између противника и Кентиш Нока, а Берн је заостао. У насталом сукобу два су холандска брода тешко оштежена, а неки бродови Пенове ескадре насукали су се на Кентиш Ноку. Вит се затим окреће на југ како би напао заосталог Берна, али га стиже Пен који је успео да се извуче из плитких вода и заузме повољан положај.

Борба се водила до мрака и имала је неодлучан исход, иако су холандски губици били тежи. Вит је намеравао да сутрадан настави борбу, али су се томе одупрели команданти састава пошто је већина бродова била у лошем стању, а 20 холандских бродова већ је раније самовољно напустило бојиште. Вит је био принуђен да се повуче са главнином. Због слабог ветра и плићина пред холандском обалом, Енглези их нису гонили.

Види још[уреди]

Извори[уреди]