Битка код Корупедија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Корупедија
Део
Пошаљи фотографију
Време: 281. п. н. е.
Локација:
Резултат:
Узрок битке:
Промене у територији:
Цивилне жртве: {{{цивилне жртве}}}
Сукобљене стране
Лизимах Селеук I Никатор
Заповедници
Лизимах Селеук I Никатор
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
Губици

Битка код Корупедија је последња битка у рату Дијадоса, сукцесора Александра Великог. Битка је вођена 281. п. н. е. између војски Лизимаха и Селеука I Никатора.

Лизимах је владао Тракијом и деловима западне Турске још од битке код Ипсуса. Мало пре овога је стекао пуну контролу над Македонијом. Селеук је владао источном Турском, Сиријом, Либаном, Израелом, Ираком и Ираном. Селеук I je 281. п. н. е. прешао Таурус и сукобио се са Лизимахом код Корупедије. Мало је познато о бици, осим да су се двоје вођа сукобили и директно, Лизимах је побеђен у борби, и остао је мртав на бојном пољу. Селеук је једно време владао уједињеним источним и западним царством сматрајући себе краљем Македоније.

Када је прешао Дарданеле са намером да оствари право на престо на европској страни га је сачекао и убио Птолемеј Керун и после тога се склонио у Лизимахију. Истичући се као Лизимахов осветник, успео је 280. године п. н. е. да га војска прогласи за краља. Селеук је своје царство оставио сину Антиоху, кога је још за живота увео у државничке послове. Пошто није могао да се супротстави Антиоху, који је био на истоку у горњим сатрапијама, ударио је на Антигона Гонату, и потукавши га, кренуо је у Македонију.

Селеукова смрт је означила крај борбе око Александровог наслеђа.