Битка код Кулма

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Кулма
Део Рата шесте коалиције

Битка код Кулма
Време29/30. август 1813. године
Место
Исход победа коалиције
Сукобљене стране
Француска Француско царство  Пруска
 Руска Империја
 Аустријско царство
Команданти и вође
Француска Доминик Вандам
Француска Август Мармон
Француска Лаурент Сен Сир
Краљевина Пруска Карл Филип, Принц Шварценберга
Руска Империја Барклај де Толи
Руска Империја Александар Толстој
 Пруска Фридрих фон Клајст
Јачина
34.000 60.000
Жртве и губици
5000 убијених, 7000 заробљених 11.000

Битка код Кулма вођена је 29. и 30. августа 1813. године између војске Првог француског царства са једне и савезничке војске Русије, Аустрије и Пруске са друге стране. Део је Наполеонових ратова, а завршена је победом коалиције.

Увод[уреди | уреди извор]

Након битке код Дрездена, савезници су 28. августа отпочели повлачење у Чешку. У неколико колона прелазили су Рудне планине по рђавом путу. Од Пирне кретао се војвода Еуген Виртембершки са руским 2. корпусом и 1. гардијском дивизијом. За њим је надирао Вандам са 40.000 људи и 80 топова. Путем преко Максена ка Фиртенвалду одступао је пруски корпус Клајста; за њим је ишао Сен Сир. Главна колона савезника (Аустријанци и Руси) кретала се преко Алтенберга ка Духцову. За њима је ишао Мармон.

Битка[уреди | уреди извор]

Да би заштитио излажење осталих колона из планине, војвода Еуген се 29. августа зауставио код Пристена и Штрадена. Вандам га је напао надмоћнијим снагама, али су се Руси одржали. Ујутро следећег дана савезници су се појачали са 44.000 људи из главне колоне и прешли у обухватни напад на Арбесау и Кулм, али нису могли да сломе Вандамов отпор. Тек појава Клајста за леђима Француза донела је преокрет. Када је увидео опасност, Вандам је оставио на дотадашњем фронту артиљерију са слабом пешадијском заштитом и окренуо се са масом пешадије у напад на новог непријатеља. Успео је да прегази три Клајстове бригаде, али су се његове јединице затим разбиле у ватри бригаде Цитена која је од Петерсвалда кренула ка југу. Савезници су, у међувремену, освојили артиљерију француског јужног фронта, Кулм, Арбесау и друга места. Вандамов корпус је уништен, а он заробљен. Савезници су у два дана изгубили око 10.000 људи.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]