Битка код Рамле (1101)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Рамле
Део Крсташких ратова
Пошаљи фотографију
Време: 7. септембар 1101. година
Локација: Рамла
Резултат: Победа крсташа
Узрок битке: {{{узрок}}}
Промене у територији: {{{територија}}}
Цивилне жртве: {{{цивилне жртве}}}
Сукобљене стране
Фатимидски калифат Јерусалимска краљевина
Заповедници
Ал-Афдал Шаханшах Балдуин I Јерусалимски
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
10.000 људи 260 витезова
Губици
непознати трећина
{{{подаци}}}

Битка код Рамле одиграла се 7. септембра 1101. године између војске Јерусалимске краљевине под командом Балдуина Јерусалимског и Фатимида из Египта. Битка је део Крсташких похода и завршена је победом хришћана.

Битка[уреди]

Велики везир ал-Афдал Шаханшах је 1101. године послао још једну армију против Јерусалимске краљевине. Уместо да директно нападне Јерусалим, армија се улогорила под Ашкалона и ту чекала неколико недеља. Тек крајем августа 1101. године египатска армија се покренула и стигла скоро до Рамле где их је дочекао Балдуин са тек 260 витезова. Балдуинова војска била је подељена у четири групе које су нападале у таласима. Прва два таласа чиничи су Валонци који су у својим сулудим јуришима готово сви исечени. Када су Египћани мислили да су коначно сломили до тада непобедиве Франке, Балдуин је остатак своје војске лично повео у јуриш. Тај напад сломио је египатску војску која се у моменту распала.

Значај[уреди]

Тријумф је био потпун, а плен огроман. Балдуин се у тријумфу вратио у Јерусалим и тамо сазнао да је његова жена већ послала Танкреду гласника у Антиохију тражећи помоћ. Од тада ће Часни Крст стално ићи испред крсташке армије, а једнако ће га ценити и хришћани и муслимани.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Историја крсташких ратова - др Жељко Фајфрић (135)