Битка код Рамле (1102)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Рамле
Део Крсташких ратова
Пошаљи фотографију
Време: 17. мај 1102. године
Локација: Рамла
Резултат: Победа Египћана
Узрок битке: {{{узрок}}}
Промене у територији: {{{територија}}}
Цивилне жртве: {{{цивилне жртве}}}
Сукобљене стране
Фатимидски калифат Јерусалимска краљевина
Заповедници
Ал-Афдал Шаханшах Балдуин I Јерусалимски
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
30.000 људи 500 витезова
Губици
близу 500 непознати, мали
{{{подаци}}}


Битке крсташких ратова на Леванту
Хронологија крсташких ратова на Леванту


Херигордон - Киветот - Никеја - Дорилеј - Антиохија - Арка - Марат - Јерусалим - Аскалон


  • Међуратни период:

Мелитена - Мерсиван - Хераклеја - 1. Рамла - 2. Рамла - Харан - Арта - 3. Рамла - Триполи - Тел Башир - Сидон - 1. Шазар - Ал Санабра - Сармин - Балат - Хаб - Тир - Јибна - Азаз - Монтферан - 2. Шазар - Едеса - Босра


2. Дорилеј - Ефес - Планина Кадмус - Дамаск


  • Међуратни период:

Инаб - Аскалон - Банијас - Багија - Александрија - 1. Билбаи - Харим - Бабаин - Дамијета - Монт Жисар - Марџ Ујун - Јаковљев бунар - Гора Тавор - Керак - Кресон - Хитински кланац - 2. Јерусалим - Тиберијас - Тир - Антиохија


Иконија - Акра - Арсуф - Јафа


2. Дамијета


Јерусалим - Форбија


3. Дамијета - Мансура - Фарискур


  • Касни крсташки период:

Антиохија - 2. Триполи - 3. Триполи - 2. Акра

Битка код Рамле одиграла се 17. маја 1102. године између Фатимидског калифата (Египат) и крсташа Јерусалимске краљевине. Битка је део крсташких ратова, а завршена је победом Египћана.

Припреме за битку[уреди]

Током 1102. године из Египта је поново почела да се приближава нова армија која се, попут оне из 1101. године, улогорила код Рамле, скоро на оном истом месту где је и прва разбијена. Изгледа да краљ Балдуин није био обавештен о броју непријатеља, тако да се са тек неколико витезова одлучио за борбу. Дан пред борбу одржано је саветовање крсташа, а најнестрпљивији се, што је веома чудно, показао Балдуин, желећи одмах да крене у јуриш. Стефан од Блоа је био веома опрезан тражећи да се сачека помоћ, али му је Балдуин одговорио да он једини нема, због својег познатог дезертирања, права да диже глас.

Битка[уреди]

Сутрадан, 17. маја је тек две стотине крсташких витезова и пет до шест стотина пешака стало насупрот огромне египатске војске и у сулудом јуришу готово сви су посечени. Тек пар њих се спасло бегом у Јафу. Балдуин је умакао у Рамлу, али је током ноћи побегао. Хроничари тврде да је побегао са свега три пратиоца, а од потере га је спасла само брзина његовор коња Газеле. Његови пратиоци нису били те среће, Египћани су их похватали. Следећа два дана Балдуин је непрестано измицао потери, а његова жена је са зидина Јафе посматрала Египћане како нисе на својим копљима одсечене главе изгинулих крсташа. Након три дана лутања пустињом, Балдуин се успео дочепати Јафе.

Види још[уреди]

Извори[уреди]