Битка код Саламине на Кипру (306. п. н. е.)

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Саламине на Кипру
Део Четвртог рата дијадоха

древни Кипар
Време306. п. н. е.
Место
Исход Победа Деметрија
Сукобљене стране
Птолемеј Деметрије Полиоркет
Команданти и вође
Птолемеј
Менелај Сотер
Деметрије Полиоркет
Јачина
12.000 пешадије
800 коњице
60 бродова
15.000 пешадије
400 коњаника
180 бродова
Жртве и губици
непознато непознато

Битка код Саламине на Кипру вођена је 306. године п. н. е. између флота Птолемеја I Сотера и Деметрија Полиоркета. Део је Четвртог рата дијадоха, а завршена је победом Деметрија.

Битка[уреди | уреди извор]

Уговором из 311. године којим је завршен Трећи рат дијадоха није обухватао Селеука са којим је Антигон наставио борбу (Вавилонски рат). Птолемеј Сотер се утврдио на Кипру и наставио да проширује своје поседе на сиријској и малоазијској обали. Антигон на њега шаље Деметрија. Нови рат дијадоха вођен је између Антигона и Деметрија са једне и Птолемеја, Касандра, Лизимаха и Селеука са друге стране.

Деметрије са својом флотом стиже на Кипар. Тамо је потукао Птолемејевог брата који се повлачи у тврђаву Саламину. Деметрије је опседа. Новим опсадним справама, Деметрију је требало свега неколико дана да пробије отвор на зидинама. Међутим, непријатељ је оштетио опсадну справу чиме је купио време до доласка појачања које је предводио лично Птолемеј. Деметрије му је препречио пут. Дошло је до велике поморске битке у којој је Птолемејева флота доживела велики пораз. Сам Птолемеј се једва спасао. Остатак војске у Саламини брзо се предао. За Саламином су пали и остали кипарски градови, а Деметрије је своју војску увећао за 16.000 Птолемејевих војника и 600 коњаника.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]