Битка код Сармина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Сармина
Део Крсташких ратова
Пошаљи фотографију
Време: 14. септембар 1115.
Локација: Тел Данит
Резултат: Победа крсташа
Узрок битке: {{{узрок}}}
Промене у територији: {{{територија}}}
Цивилне жртве: {{{цивилне жртве}}}
Сукобљене стране
Кнежевина Антиохија
Грофовија Едеса
Селџучко царство
Заповедници
Рожер од Салерна
Балдвин I Јерусалимски
Бурсук ибн Бурсук Хамадана
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
10.700 непознати
Губици
мали велики
{{{подаци}}}
Битке крсташких ратова на Леванту
Хронологија крсташких ратова на Леванту


Херигордон - Киветот - Никеја - Дорилеј - Антиохија - Арка - Марат - Јерусалим - Аскалон


  • Међуратни период:

Мелитена - Мерсиван - Хераклеја - 1. Рамла - 2. Рамла - Харан - Арта - 3. Рамла - Триполи - Тел Башир - Сидон - 1. Шазар - Ал Санабра - Сармин - Балат - Хаб - Тир - Јибна - Азаз - Монтферан - 2. Шазар - Едеса - Босра


2. Дорилеј - Ефес - Планина Кадмус - Дамаск


  • Међуратни период:

Инаб - Аскалон - Банијас - Багија - Александрија - 1. Билбаи - Харим - Бабаин - Дамијета - Монт Жисар - Марџ Ујун - Јаковљев бунар - Гора Тавор - Керак - Кресон - Хитински кланац - 2. Јерусалим - Тиберијас - Тир - Антиохија


Иконија - Акра - Арсуф - Јафа


2. Дамијета


Јерусалим - Форбија


3. Дамијета - Мансура - Фарискур


  • Касни крсташки период:

Антиохија - 2. Триполи - 3. Триполи - 2. Акра

Битка код Сармина одиграла се 14. септембра 1115. године између крсташке војске грофовије Едесе и кнежевине Антиохије са једне и Селџучког царства са друге стране. Битка је део крсташких ратова и завршена је победом хришћана.

Увод[уреди]

Бурсук ибн Бурсук Хамадана је покренуо поход на хришћане по наређењу султана Мухамеда I који је захтевао да се стално покреће џихад против крсташких држава. Земљотрес који је 1114. године погодио кнежевину Антиохију додатно је ослабио крсташку државу која је била изложена нападу. Рожер од Салерна је морао поправљати оштећене тврђаве на источној граници. Тамо је дознао за поход који спремају Турци.

Настојећи да стекне предност, Рожер је на селџучку територију послао бројне шпијуне. Искористивши традиционалне турске међусобне сукобе, Рожер је на своју страну привукао Ил Газија, Тугтигина и евнуха Лалу. Истовремено је потражио помоћ од јерусалимског краља Балдуина који се одазвао позиву и стигао у Антиохију са контигентом војске.

Битка[уреди]

Када је Бурсук стигао у близину града Шазара и сазнао да је крсташка војска готово једнака његовој, одлучио се повући без борбе. То су хришћани схватили као завршетак похода, па су се вратили кућама. Међутим, када је сазнао за повлачење крсташа, Бурсук је поново покренуо поход. До битке је дошло код места Тел Данит, у близини Сармина. Крсташи су однели велику победу и освојили турски логор. Након ове победе за дуже време је отклоњена опасност од Турака по Анадолију.

Победа у овој бици донела је Рожеру од Салерна огромну славу какву до тада нико од крсташких вођа није имао. Једино ће касније Ричард Лавље Срце, енглески краљ моћи да му се приближи. Код места Тел Данит ће се неколико година касније одиграти још једна битка у којој ће победу поново однети крсташи.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Историја крсташких ратова - др Жељко Фајфрић (156)