Биткојн

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Биткоин)
Биткојн
Биткојн
лого биткојна
Општи подаци
Држава међународна употреба
Део валуте .00000001 сатоши
Симбол BTC, XBT, ฿
Централна банка нема

Биткојн (енгл. bitcoin) је дигитална и глобална валута. Створена је 2009. године од стране лица или групе људи под псеудонимом Сатоши Накамото.

Карактеристике биткојна[уреди]

Биткојни се стварају током времена од стране корисника биткојн мреже, уместо од стране централне банке као у случају стандардних валута. То значи да је биткојн „непоуздан“ и корисници не морају да верују у било какав већи ауторитет, чак ни међусобно, како би њихов новац био сигуран. Биткојн називају „крипто-валута“, јер је систем заштићен математиком (криптографијом) уместо од стране централног органа. Децентрализација такође значи да различите особине биткојна, на пример његова вредност у односу на друге валуте, број биткојна у оптицају, стопа инфлације, и накнаде за трансакције не могу бити изманипулисани од стране било које појединачне особе или групе. То такође значи да и не постоји организација која „штити“ кориснике биткојна и његови корисници сами одговарају за своје губитке.[1]

Проширења у дизајну Биткојна омогућава анонимно плаћање на интернету.

Усвајање биткојна и његово коришћење наставља да расте сваке године. Прихватили су га не само за потрошачи, већ и многе компаније које желе да искористе предности биткојна.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

  • Биткоин - објашњење на сајту Рачунарског факултета