Боб Блек

С Википедије, слободне енциклопедије
Боб Блек
Лични подаци
Датум рођења(1951-01-04)4. јануар 1951.(73 год.)
Место рођењаДетроит, САД
ОбразовањеУниверзитет Мичигена

Боб Блек (енгл. Bob Black; Детроит, 4. јануар 1951) је савремени теоретичар друштва и анархиста, познат као заступник теорије укидања рада, који тврди да је рад узрок свих невоља на свету.[1] Он предлаже стварање друштва заснованог на игри, забави, креативности, дружењу и уметности, и систем дистрибуције заснован на поклону.

Роберт Ц. Блек је рођен 1951. године, у Детроиту. Током школовања, био је избациван из трећег, шестог, осмог и дванаестог разреда. Из родног Детроита отишао је у Беркли, Калифорнија, где је студирао право и друштвене науке. Постојали су бројни утицаји на Боб Блека који су често били контрадикторни: Нова левица (Херберт Маркузе, франкфуртовци, Норман О’Браун), Вилхелм Рајх, Пол Гудман, анархисти, бројне радикалне групе из области Сан Франциска и других делова Америке (Yippies, Motherfuckers, Weathermen).

Почетком седамдесетих година почиње да прави и дистрибуира постере и летке у оквиру своје Последње Интернационале. Мало касније стиже и Укидање рада: један од најпопуларнијих и најшире дистрибуираних анархистичких памфлета икада.

Боб Блек је своју теорију о укидању рада први пут изложио у облику говора који је одржао у клубу за “забаву одраслих” Горила Грото у Сан Франциску 1981. године. Излагање је започео речима “нико не би требало да ради” што је у самом старту испровоцирало већи део публике. Убрзо је дошло до комешања на вратима где је обезбеђење избацивало бучну групу панкера, који су, на Блеков подстицај, покушавали да уђу бесплатно, а вече се завршило тако што је власник клуба послао гориле из обезбеђења да га испребијају и избаце напоље.

Боб Блек је данас један од најпознатијих и најконтроверзнијих анархиста.

Дела[уреди | уреди извор]

Књиге:

  • Укидање рада
  • Anarchy After Leftism

Текстови:

  • Анархизам и друге препреке на путу ка Анархији
  • The Anti-Anarchists Conspiracy: An Empirical Test (1991)
  • You can’t blow social relationship…But you can have fun trying! (1992)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Black, Bob. Укидање рада и други есеји. Београд : Анархија-Блок 45, 2002. стр. 43—44. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]