Босанци

Из Википедије, слободне енциклопедије

Босанци, Босанац, Босанка је регионални термин који је у активној употреби у српском, хрватском, бошњачком и словеначком језику, а њиме се означавају становници са територије Босне и Херцеговине који могу бити Срби, Хрвати, Бошњаци (до скора Муслимани), као и припадници других народа који живе у Босни и Херцеговини. Претежно се користи за означавање становника географске области Босна, а зависно од контекста може се односити и на све становнике Босне и Херцеговине.

Босанци као националност[уреди]


Бошњаци овај термин често употребљавају паралерно са називом „Бошњаци“, покушавајуши да тиме присвоје Србе и Хрвате,[1][2] који живе на простору Босне и Херцеговине, али наилазе на жесток отпор српског и хрватског становништва.[тражи се извор од 09. 2011.] Један од познатих бивших Срба, који се изјашњава као Босанац по националности је и оптуженик за ратне злочине Јован Дивјак, који се борио на страни Армије Републике БиХ.[3] Такође као Босанци се често изјашњавају и деца из мешаних бракова, која зато не желе да се национално изјасне.

Као основу за своју тврдњу о босанској нацији, Бошњаци наводе средњовековну Босну, која је у ствари била српска држава[4], а Твртко први је рекао за Немањиће да су његови прародитељи: Такође Твртко први је крунисан у Милешеви, где су крунисани сви владари Србије, и носио је титули „Стефан“, коју су носили сви српски владари. За време османске владавине Бошњави су називани „Турци”.[5]

Деведесетих година Муслимани прихватају љиљане који су се налазили на грбу Котроманића и грбу Хребељановића (Породице Кнеза Лазара)[6][7] као свој „Босански“ национални симбол. Такође, љиљани су били на грбу Армије Републике БиХ.

Израз Босанац у другим земљама[уреди]

У Босни се незванично израз Босанац користи као географски појам, док се као национални појам искључиво користи од стране Муслимана. У иностранству се назив Босанац користи за све држављане Босне и Херцеговине (Босански држављанин), због компликованости израза Босанско-херцеговачки држављанин.[8] У Србији и Хрватској се назив „Босанац“ често сматра увредљивим (као на пример Косовар), јер многи под Босанцима често подразумевају само Бошњаке, и тако небошњачко становништво неретко сматра да му се оспорава национална припадност, те намеће Босанска односно Бошњачка националност. [9][10][11]

Референце[уреди]

 1. ^ Bosanci
 2. ^ bosnjastvo.com
 3. ^ Jovan Divjak: Ja Sam Bosanac | Sense Agency | Vest
 4. ^ Питање етницитета Босне у средњем веку, уколико се о њему у модерном смисли те речи уоптше и може причати, представља више политичко, него историјско питање, поготово након распада СФРЈ и рата у Босни и Херцеговини. Током њега су СДА и Алија Изетбеговић као симбол Муслимана промовисали грб Котроманића, после чега су Муслимани на простору Босне и Херцеговине, али и околних држава почели да хералдичке љиљане сматрају својеврсним националним симболом. Прво помињање Босне у историјским изворима налази се у спису византијског цара Константина Порфирогенита (913—959) „О управљању Царством“ у коме он у 32. поглављу које се зове „О Србима и земљи у којој сада станују “ наводи да се област Босна налази у склопу тзв. крштене Србије односно Србије на Балканском полуострву која је насељена Србима. Бан Матеј Нинослав (1232–1250) у својим повељама, поред локалне одреднице за своје поданике Бошњани (попут Дубровчана или Рашана), користи и јасну националну одредницу Срби. Први краљ Босне Твртко I се крунисао на гробу највећег српског светитеља светог Саве за краља Срба и Босне 1377. године, да би за светог Саву стварање своје државе односно Херцеговине 1448. године везао и њен оснивач Стефан Вукчић Косача (војвода 1435-1448, херцег 1448-1466).
 5. ^ Velikonja (2003), стр. 68.
 6. ^ http://ovsiste.webs.com/grb_hrebeljanovica.gif
 7. ^ Слика:Grb Lazarevic.jpg
 8. ^ Vesti online / Dijaspora / Australija / Vesti / Svi iz Bosne - Bosanci?
 9. ^ ::: Milorad Dodik - Ja Nisam Bosanac, Ja Sam Srbin U Bosni :::
 10. ^ BL!N Magazin / Kolumne - Pismo Bosancima
 11. ^ Press Online Republika Srpska :: Naslovna

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]