Бој на Дубљу

Из Википедије, слободне енциклопедије

Бој на Дубљу је била велика битка између српских устаника и турске војске, која се одиграла у мачванском селу Дубље, 14/26. јула 1815. године. У бици су живот изгубиле српске војводе Милић Дринчић и Сима Ненадовић, али су Турцима нанети велики губици. Устаници кнеза Милоша зауставили су турске трупе из Босне и заробили Ибрахим-пашу Никшићког. Том битком је завршен оружани део Другог српског устанка.[1]

Ток битке[уреди]

Срби и Труци су се сукобили код Дубља. Турака је било око 1.300, а Срба 1.500.Турци се ушанче у шанац који је био изграђен од раније...Пошто је шанац био несигуран са једне стране, помоћ народа који су похватали, натерају их да око шанца направе полукружни јарак са оградом о прошћа... Срби направе по Милошевој и Молеровој идеј штитове од палисада и домузараба (свињских кола), којима би се пешаци и коњаници штитили...Српска коњица је облетала око шанца, обасипајући га паљбом из кубура и пушака...За то време, пешадија заштићена штитовима које је направила, доспе до шанца док су се Турци бавили коњицом и упадне у шанац... У опшетм метежу, Турци почну да беже, па их коњица и остали пешаци стигну и посеку... Опис шанца Облик шанца је непознат, мада је могуће да је био четвртаст, правогугаони или неправилног облика, јер су то три најчешћа тиопа. Зна се да су на грудобран постављени палисади за ојачање одбране и да је имао капију, а да је са задње стране, која је била слабо брањена препрека, сељаци под претњом ископали полукружни јарак и изградили ограду од прошћа.

Прослава боја[уреди]

Мачвани сваке године обележавају овај датум, сећајући се свих јунака, који су положили животе за велику победу српске војске у боју на Дубљу. У другој половини јула, одржава се традиционална манифестација „Бој на Дубљу“, која траје два дана. Првог дана одржава се такмичење младих у хајдучком надметању и културно-уметнички пограм. Другог дана одржава се такмичење одраслих, а култирно-уметнички програм подразумева представљање првих ансамбала, певачких група, као и представа. Оба дана одржава се изложба слика Мачванских сликара.

Сваке године, поред културно-уметничких друштава, допринос манифестацији дају и мачвански сликари и вајари на тродневној сликарској колонији у порти дубљанске цркве. У традиционалном надметању за Војводу Дубљанског такмиче се млади момци из околних села.

Споменик Боју на Дубљу (1815) подигнут је у центру села, у оквиру споменика учесницима ранијих ратова, који има статус споменика културе. На њему је написано: „Боју на Дубљу 26. VII 1815.“[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]