Брвнара

Из Википедије, слободне енциклопедије
Руска брвнара „изба“ у селу Кушалино

Брвнара је објекат направљен искључиво од стабала дрвета - (брвана) или тесаних талпи. Намена јој је била, нарочито у прошлости, због количине и цене овог грађевинског материјала, широка. Брвнаре су куће и стаје, склоништа и заштита човеку, стоци и пољопривредним производима. У њима су смештени млинови за жито, ветрењаче и разни други неопходне алати и машине. Брвнаре су и цркве. Раније је то била кућа за становање или преноћиште у шуми. Многе су и сачуване до данашњих дана.

Данас се овакве зграде граде као викендице или куће за одмор, коришћењем савремених машина и алата.

У прошлости су од стабала (као брвнаре) прављене и тврђаве, односно разна утврђења као фортификацијски објекти. Прављени су читави градови како код нас тако и у свету. Истина, због вечитих ратних турбуленција, код нас су углавном нестали. Правили су их и енглески колонизатори и досељеници у борбама против домицилних урођеничких индијанских племена.

Врсте брвнара[уреди]

Брвнара може бити:

Савремене брвнаре[уреди]

Савремена брвнара

У наше време се (посебно у САД и Канади, мада их има и у Европи) граде савремене куће од брвана (енглески језик разликује изразе loghouse или log cabin од log home, где се прва два односе на старинске брвнаре и мање куће, а потоњи на савремене куће-брвнаре), често и са спратом и поткровљем. Као материјал се чешће користе фабрички добијене облице (тзв. калибрисане) или полуоблице, као и талпе, док се природне облице користе све ређе (због спорог рада).

Види још[уреди]

Детаљније о Црквама брвнарама може се видети у Категорији страница Цркве брвнаре.

Спољашње везе[уреди]